Política 21/03/2018

Torrent convoca per a aquest dijous el ple per investir Jordi Turull

El president del Parlament ha anunciat que tindrà lloc a les 17.00 h per votar la investidura abans que el candidat hagi de comparèixer davant el Tribunal Suprem

Aleix Moldes / Anna Mascaró
3 min
Els diputats de JxCAT Jordi Turull i Pep Riera, aquest dimecres als passadissos del Parlament

BarcelonaPle d'investidura 'in extremis'. El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat aquesta nit el ple d'investidura que ha de votar si investeix Jordi Turull com a president de la Generalitat, que tindrà lloc demà a les 17.00 h. El president de la cambra catalana ha iniciat una ronda de contactes per via telefònica en què ha traslladat als líders dels grups parlamentaris la nova data del ple. L'objectiu d'aquesta decisió és que el candidat se sotmeti al debat d'investidura a la presidència de la Generalitat com més aviat millor. Per tant, previsiblement podria celebrar-se un ple d'investidura demà, abans que l'únic candidat posat sobre la taula, Jordi Turull, hagi d'acudir a la citació del Tribunal Suprem divendres. Un dispositiu policial ja és en aquests moments davant el Palau del Parlament per organitzar el perímetre de seguretat habitual abans de cada ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un honor immens", ha assegurat Turull en ser proposat formalment com a candidat per Roger Torrent, poc després de la ronda de contactes d'última hora. "Si el ple del Parlament em dona la seva confiança, treballaré sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seva llibertat i el seus mandats democràtics", ha sentenciat: "Amb diàleg amb tothom i per a tothom".

Torrent ha avançat les consultes als partits per poder investir Turull abans que el diputat hagi d'anar a Madrid a respondre davant del jutge Pablo Llarena, que també ha citat per divendres Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira. Ho ha fet, ha explicat en una compareixença, "per defensar la dignitat del Parlament, protegir els drets polítics dels diputats i preservar el mandat democràtic de la ciutadania de Catalunya".

Torrent ha assegurat que és conscient "dels moviments i ingerències en les últimes setmanes, vulnerant els drets polítics de Jordi Sànchez" –que aquest matí ha fet un pas al costat com a candidat a la investidura, donant pas a Turull. Segons el president del Parlament, aquestes ingerències "també es podrien produir divendres", quan Llarena decideixi quin serà el futur judicial de Turull. "Els representants del poble de Catalunya decidiran si Jordi Turull serà o no el representant el poble de Catalunya", ha sentenciat Torrent.

Poc després de la compareixença de Torrent, el president Carles Puigdemont ha defensat en un tuit la candidatura de Turull. "Cap maniobra de l'Estat podrà esquerdar la seva dignitat", ha assegurat el líder de JxCat, que s'ha mostrat convençut que Turull "serà un gran president per revertir els efectes del 155, per fer respectar el resultat" de les eleccions del 21-D i "garantir la legitimitat de les institucions nacionals catalanes"

El president de la cambra catalana ha convocat aquest ple després d'una tarda de negociacions entre Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP, que han hagut de reaccionar a corre-cuita a la citació de Llarena, que ha fet pública aquest migdia. Aquesta tarda, Turull, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i el diputat Albert Batet s'han reunit amb Torrent per analitzar la situació. Segons fonts de JxCat, la CUP, els vots de la qual són imprescindibles –si no hi ha renúncia de Carles Puigdemont i Toni Comín– veu viable la sessió i, fins i tot, podria replantejar-se la seva votació. De fet, el diputat de la formació Eduard Pujol dona per fet el suport dels anticapitalistes: "El president Turull serà un gran president per al país i demà rebrà la majoria dels vots de la cambra", ha assegurat.

Per la seva banda, el líder del Partit Popular, Xavier García Albiol, ha anunciat que demà a primera hora el seu partit demanarà a la resta de grups la celebració d'una junta de portaveus urgent, amb la intenció d'evitar la celebració del ple, que considera un "atropellament de la democràcia".

En paral·lel, Torrent ha deixat lliure la seva agenda de demà. El president de la cambra catalana ha anul·lat la seva assistència a la inauguració de la nova seu d'Unió de Pagesos a Girona, prevista per a aquest dijous.

stats