Política23/12/2019

Puigdemont: "Amb la immunitat no tenim la normalitat i l'exili és i serà una eina de lluita"

L'expresident deixa clar que seguirà a Brussel·les i que no es planteja instal·lar-se a Perpinyà

Ara

BarcelonaTres dies després de recollir l'acreditació d'eurodiputat, l'expresident ha afirmat que aposta per mantenir la residència a Waterloo, i que seria un "despropòsit" anar a viure a la Catalunya Nord. "Amb la immunitat no tenim la normalitat i l'exili és i serà una eina de lluita", ha remarcat l'expresident Carles Puigdemont després de deixar clar, en una entrevista a RAC1, que l'euroordre que encara pesa sobre ell limita els seus moviments. "No em puc instal·lar a Catalunya perquè necessitem viure en un espai lliure", ha afegit abans de revelar que no pensa deixar Bèlgica per establir-se a Perpinyà, on sí que farà algun acte. "No cal anar a Perpinyà necessàriament per a viure-hi", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Encertar el to de campanyaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de ser a Brussel·les, que és on ens toca treballar", ha explicat, tot i admetre que li agradaria estar amb la seva família i que el primer que faria a l'arribar a Catalunya seria veure els presos polítics. En aquesta línia, el líder de JxCat ha asseverat que fins que els "presos polítics" no surtin de la presó, s'acabi la "repressió" i hi hagi una sortida política al conflicte, no es podrà actuar amb "perfecta normalitat". Així, també ha recordat que la decisió d'anar a "l'exili" no va ser per circumstàncies personals, i que deixar l'activitat a l'exterior tampoc ho serà: "És una actitud de lluita política que ha donat els seus resultats".

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont ha denunciat que Oriol Junqueras segueixi "injustament empresonat" després del veredicte del TJUE de dijous. "La sentència diu que abans que fos condemnat era eurodiputat i, per tant, s'havia d'aturar el procés judicial i se li havia de reconèixer la immunitat", ha criticat. "La justícia és l'única que no pot fallar i aquest és el rol que ha tingut la justícia europea i no pas l'espanyola, perquè si ets independentista ja estàs condemnat a Espanya", ha lamentat, abans de sentenciar que el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre amb un referèndum.

Puigdemont també ha explicat que, com a eurodiputats, Comín i ell mateix tenen immunitat i poden desplaçar-se i anar a territori espanyol "perfectament". "Podem ser detinguts si ens troben dos quilos de cocaïna o si atraquem un banc", ha apuntat amb sarcasme. "La decisió de processar-nos ha de passar per un suplicatori, i tenim tota la protecció i prerrogatives inherents al càrrec d'eurodiputat", ha advertit.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident ha assegurat que es va sentir més feliç quan va sortir de la presó de Neumünster a Alemanya, on va estar reclòs durant dotze dies després de ser detingut quan tornava de Finlàndia amb cotxe cap a Bèlgica, que no pas quan va poder entrar al Parlament Europeu divendres després de la sentència del TJUE. "No ens va sorprendre la decisió de la justícia europea i la sentència ens permet encarar una nova etapa. Va ser una felicitat coral després de molt temps de patiment", ha exposat.

Puigdemont també ha negat que hi hagi moviments per retocar el Govern per la possible inhabilitació del president Quim Torra per no retirar la pancarta pels presos de la façana de la Generalitat. "És un deliri, una fantasia, una notícia falsa, no s'ha produït cap contacte sobre aquesta qüestió". També ha reiterat que no es planteja pressionar perquè s'avancin eleccions. "Les eleccions haurien de ser el desembre del 2021, soc partidari d'exhaurir la legislatura o allargar-la al màxim, com he dit sempre", ha ressaltat sobre un possible avançament electoral, abans de concloure que Torra no hauria de ser inhabilitat.

Cargando
No hay anuncios

Llibre per Sant Jordi

D'altra banda, Puigdemont té previst publicar un dietari per Sant Jordi, escrit amb el periodista i director d''El Punt Avui', Xavier Xirgo. El diari i Rac1 han avançat part del contingut del llibre, un fragment del 16 d'octubre de 2017, quan Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van entrar a la presó. Puigdemont hi explica que li va "decebre" i "doldre" el discurs del rei espanyol del 3 d'octubre. "Ens vam adonar que el discurs del rei seria molt dur abans que el fes. Esperàvem que jugués el paper de mediador", ha admès.

Cargando
No hay anuncios

També ha reconegut que l’única por que no ha superat és la de la violència: "L'única por que no he superat és la d’un esclat de violència que arrossegui gent de banda i banda cap a aquell terreny incert i perillós en què la força, el menyspreu, la intolerància, la falta de respecte i el buit mutu s’imposen a la discussió democràtica, a la discrepància i a la diferència que ha de caracteritzar tota societat democràticament madura", remarca en l'escrit.