Política 02/10/2018

La Moncloa acusa Torra d’animar “els radicals” i de posar en risc la “normalització política”

Albert Rivera portarà al Congrés una iniciativa per votar l'aplicació del 155 a Catalunya

Dani Sánchez Ugart / Sònia Trujillo
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl govern espanyol ha avisat aquest dimarts el president de la Generalitat, Quim Torra, que “hauria de complir amb les seves responsabilitats institucionals” i ha assegurat que declaracions com les d’ahir, en les quals animava els CDR i amb les quals l’executiu considera que “animava els radicals que creuen que els carrers són només seus", posen “en risc” el camí “de normalització política emprès pel govern Sánchez”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia similar s’ha expressat el president espanyol, Pedro Sánchez, uns minuts després del missatge difós per la Moncloa, a través de la xarxa social Twitter. El cap de l’executiu ha recriminat l’actitud de Torra i ha afirmat que “la violència no és el camí”.

L’executiu, a través del secretari general socialista, José Luis Ábalos, va minimitzar ahir les paraules de Torra en primera instància, però ha modificat el discurs després dels incidents del vespre a la Via Laietana i a les portes del Parlament, que van acabar amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

L’executiu de Sánchez està sotmès a la pressió de Ciutadans i del PP perquè apliqui el 155 a Catalunya. Aquest dimarts mateix, el líder de la formació taronja, Albert Rivera, l’hi ha reclamat a Sánchez en una entrevista a Antena 3.

Calvo recrimina a Torra que animés els CDR

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, li ha dit a Torra que el que "va passar ahir no pot formar part de l'enorme responsabilitat que té com a president de la Generalitat i com a principal autoritat de Catalunya", en referència a les paraules en què animava els CDR. Calvo, en declaracions abans d'entrar a la jornada organitzada per Forbes Summit Women, en què fa una intervenció, ha manifestat que el president Torra ha de garantir “la seguretat de tots els catalans" i no només “dels d’una banda”.

Batet se suma a les crítiques a Torra però també acusa Cs i el PP d’atiar el foc demanant un nou 155

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha dit que Torra "va cometre l'error d'encoratjar més moviment al carrer, quan hauria d'haver garantit la seguretat". A més, la ministra ha valorat que ahir "es va fer evident l'error de treure la política de les institucions al carrer". En declaracions a la seu del ministeri ha fet al·lusió, també, a la feina dels Mossos d'Esquadra i ha assegurat que "van fer la seva feina i van patir la irresponsabilitat d'un líder polític encoratjant aquell moviment al carrer". Preguntada pels periodistes sobre la pressió d'alguns partits per aplicar el 155, Batet ha assegurat que "el més important és obrir i mantenir oberta la porta de l'esperança", després de set anys sense una relació de diàleg entre Generalitat-Estat. "Els líders polítics cada vegada que fem una declaració hem de pensar si contribueix al diàleg o a encoratjar la crispació", i ha deixat clar que "animar la crispació" sempre és "una mala via".

Marlaska lloa la feina dels Mossos ahir a Barcelona i demana als polítics no afegir més tensió

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en declaracions abans de comparèixer a la comissió del Senat per explicar les línies generals del seu departament, ha lloat la feina que van fer ahir els Mossos d'Esquadra durant els disturbis a Barcelona, en un dia que el ministre ha qualificat de "trist". "No va ser ni el millor dia ni un dia del qual puguem sentir-nos satisfets", ha valorat Marlaska. El ministre de l'Interior també ha volgut matisar que els incidents registrats a Barcelona no signifiquen una "escalada de la violència". En aquest sentit, Grande-Marlaska ha demanat als polítics que "no afegeixin més tensió", en referència a la pressió per part del PP i Ciutadans d'aplicar el 155.

Rivera durà al Congrés una iniciativa per votar el 155

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat en roda de premsa al Congrés que registraran una proposició no de llei de l'article 155 per instar el govern a aplicar aquest article altra vegada a Catalunya. Rivera ha expressat que és "l'Estat qui ha de suplir a Torra i fer que es compleixi la llei a Catalunya".

El president de la formació taronja ha criticat que el govern de Sánchez "hagi estat absent d'un lloc d'Espanya que ahir es va convertir en un territori sense llei, on els encaputxats van campar al seu aire". A més, Rivera ha manifestat que el president Torra "està inhabilitat políticament o hauria d'estar-ho jurídicament" perquè "un senyor que crida a la violència no pot ser president d'una comunitat autònoma", en referència al discurs de Quim Torra aquest dilluns a Sant Julià de Ramis.

stats