Política 04/11/2017

Junqueras, Mundó i Romeva denunciaran el tracte policial

L'advocat dels consellers d'ERC assegura que tots tres estan "bé i serens"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'advocat de Junqueras, Mundó i Romeva, Andreu Van den Eynde, en sortir de la presó d'Estremera després de reunir-se una hora i mitja amb els seus clients.

Estremera (Madrid)A més de caòtic –pel canvi de presons dictat a última hora pel ministeri de l'Interior– i cridaner –per sortir a tot drap amb les sirenes engegades–, el trasllat dels consellers empresonats al centre penitenciari d'Estremera hauria estat marcat per conductes irregulars dels agents. L'advocat tant del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, com dels consellers Raül Romeva i Carles Mundó va anunciar ahir al matí que tenen intenció de presentar una denúncia per les "conductes no gaire regulars de tracte" o, fins i tot, "maltractaments" infringits als seus clients durant el trasllat. Així ho va expressar Andreu Van den Eynde després de reunir-se una hora i mitja amb els seus clients.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al vespre, l'advocat dels consellers del PDECat empresonats –Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn–, detallava els motius de les queixes de "tractes injustificadament vexatoris". En una entrevista al 3/24, Jaume Alonso-Cuevillas va assegurar que havien sigut obligats a anar emmanillats durant tot el trajecte amb les mans al darrere i que Mundó tenia ferides als canells perquè duia les manilles massa fortes, tal com constava en un informe mèdic. Tampoc se'ls havia posat el cinturó de seguretat, de manera que anaven d'un costat a l'altre del furgó. També que alguns s'havien marejat perquè només havien pogut menjar unes patates i una coca-cola en tot el dia a l'Audiència Nacional, que els agents els van insultar i posar moltes vegades l'himne d'Espanya i que en arribar a la presó se'ls va despullar com si fossin "narcotraficants". Ara bé, no va confirmar si els seus clients també tenien intenció de presentar una denúncia perquè "tenen poques proves".

Més enllà de la "duresa" de la situació, els lletrats van assegurar que tots els membres del Govern empresonats –incloses les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs, a la presó de dones Alcalá-Meco– estan "bé i serens". Van den Eynde, a més –a diferència de la línia de defensa dels membres del PDECat a la mesa del Parlament–, va deixar clar que el viatge de Carles Puigdemont a Brussel·les amb altres membres del Govern "no ha influït per a res" en la decisió de la jutge. La consigna de tots ells: transmetre molta "força" a tots els catalans.

Enmig del desert manxec

Estremera és el centre penitenciari més mal comunicat de Madrid. Situat a 75 km del centre de la capital espanyola, només s'hi pot arribar per un reguitzell de carreteres secundàries que condueixen a l'ampli desert que fa frontera amb Castella-la Manxa, només trencat pel pas del Tajo. Però, paradoxalment, segons el ministeri de l'Interior és el centre amb la millor connexió per videoconferència. És per això que s'hauria escollit a últim moment, amb un mínim de "seny" per evitar unes "polítiques de dispersió intolerables", segons Van den Eynde.

Els sis membres del Govern, a més de l'exconseller Santi Vila, van passar la nit al mòdul d'ingressos, però durant la tarda ja se'ls va traslladar fins a tres mòduls diferents. Segons fonts judicials, es tracta de mòduls "tous", és a dir, poc conflictius. Romeva i Forn són al mòdul 3, una àrea dedicada als presos que entren per primer cop a la presó; Junqueras i Mundó comparteixen cel·la al mòdul 7, i Turull i Rull van ser ingressats al mòdul 4. Aquests dos últims mòduls, sempre segons les mateixes fonts, estan ideats per fomentar el "clima de convivència" i el "respecte" entre els interns. Amb tot, mentre Vila ahir es preparava per sortir d'Estremera, es van sentir crits d'"independentistes de merda, us matarem!".

stats