Fotografia
Cultura23/06/2020

Mor el fotoperiodista argentí Carlos Bosch als 75 anys

El reporter gràfic va ser un dels impulsors de la modernització del gènere

Valèria Gaillard

BarcelonaFotos emblemàtiques com les últimes de Dalí, postrat al llit de l'hospital, o bé les de Julio Cortázar poc abans de morir tenen un mateix autor, l'argentí Carlos Bosch, un fotoperiodista d'esquerres que va revolucionar el món de la fotografia de premsa a Catalunya, on es va instal·lar el febrer del 1976, fugint de la dictadura militar. Carlos Bosch va morir el 22 de juny a la matinada als 75 anys. Des del Sindicat de la Imatge UPIFC han lamentat la seva desaparició: "De seguida va canviar la concepció oficialista de la fotografia de premsa vigent en aquells anys i ens va ensenyar com calia construir unes seccions de fotografia modernes basades en la vitalitat, en l'experimentació, en trencar motlles estilístics, abordar nous temes i fer-ho assumint riscos professionals i personals", ha dit Pepe Baeza, vocal del CD de l'UPIFC, en un comunicat.

Carlos Bosch, sociòleg i antropòleg de formació, va endinsar-se en el món de la fotografia a través de l'editorial argentina Abril, on va treballar com a reporter gràfic, fotògraf de moda i arquitectura, i va fer fotografia publicitària. Amenaçat de mort al seu país, es va instal·lar a Barcelona el 1976 i va fundar la primera Associació de Reporters Gràfics. Va ser responsable de fotografia d'El Periódicode Catalunya en el seu llançament i durant els primers temps, i va treballar al Diario de Barcelona i a El País. "Va ser determinant en el creixement de la cultura visual en les redaccions d'aquell moment excitant de la Transició –recorda Baeza–. Ens va ensenyar a defensar la nostra feina i la nostra posició a les sales de redacció través d'un concepte fins llavors inexistent: l'edició gràfica, l'assumpció de la responsabilitat sobre els continguts visuals".

Cargando
No hay anuncios

Com a fotoperiodista es va infiltrar durant tres anys entre els feixistes a Madrid per fer un reportatge i també va cobrir la invasió soviètica a l'Afganistan. El Palau Robert té programada precisament per al setembre una exposició amb les seves fotografies al voltant de la Transició espanyola, amb imatges impactants del retorn de Tarradellas o dels mil primers dies de mandat de Jordi Pujol. El 1986 es va traslladar a Luxemburg i va treballar com a corresponsal per a diversos diaris catalans. Del 2003 al 2007 va alternar la seva residència entre Luxemburg i Barcelona, fent de fotògraf freelance per a Getty Images. El 2007 se'n va tornar a viure a l'Argentina, on va estar actiu fins al final de la seva vida implicant-se en la lluita contra el coronavirus al seu país. Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos guardons.