Criatures 16/05/2015

Una injecció de ciència i ànims

La setzena edició l’Exporecerca Jove torna a ser una empenta perquè els estudiants d’ESO, batxillerat i universitat creguin en la investigació

Paloma Arenós
4 min
Una injecció  
 De ciència i ànims    Una tria de treballs guanyadors

Cada edició, i aquest març van arribar a la setzena, significa una injecció plena de ciència i ànims. L’Exporecerca Jove, impulsada per l’associació Magma, és una mostra de treballs de recerca de joves de 12 a 30 anys -estudiants d’ESO, batxillerat i universitat- que, a més de divulgar l’esperit curiós i creatiu, permet tant als participants com al públic visitant creure en la investigació i il·lusionar-s’hi.

Del 26 al 28 de març el campus de La Salle de Barcelona va acollir l’última edició de l’Exporecerca Jove, amb 250 estudiants procedents de diferents centres educatius de Catalunya, però també amb participants de Galícia, Euskadi, Navarra, el País Valencià, l’Aragó, Andalusia i Extremadura, així com representants de països tan diversos com Bèlgica, el Kazakhstan, la Xina, el Marroc i el Brasil. En total, s’hi van presentar més d’un centenar de projectes de recerca -prèviament seleccionats entre els preinscrits- i es van rebre més de 3.000 visitants durant els tres dies. “Al llarg de tots aquests anys, i veient la implicació dels participants, el més destacable és que aportem als joves ganes d’investigar, que ho viuen amb molta il·lusió i passió, cosa que ens reconforta especialment perquè som en un país on no s’ha apostat gens pels científics i els investigadors”, subratlla Mar Tous, codirectora de la mostra juntament amb Queralt Sáez.

Tous, de 20 anys i estudiant de gestió aeronàutica al campus de la UAB de Sabadell, va participar en tres ocasions a l’Exporecerca amb Sáez i reconeix: “Veure tot aquest dinamisme i ganes de formular-te preguntes i de respondre-les és molt engrescador. A més, com que l’organització és molt oberta, de seguida ens hi vam implicar, fins a arribar a la direcció”.

Apassionats

Exporecerca Jove “no és un congrés on es defensen ponències des d’una estrada, sinó que és una fira oberta al públic que rep la visita de centres docents, familiars i altres persones interessades. És molt participativa i dinàmica”, destaca Manuel Belmonte, del Comitè de Patrocinadors i Associacions de Magma. Precisament, aquesta associació juvenil de Barcelona està constituïda per uns vuitanta membres, dels quals més del 90% tenen entre els 14 i 30 anys, i es declaren “uns apassionats de la investigació entre els joves i de l’intercanvi d’experiències amb altres moviments similars”.

Un aspecte que crida molt l’atenció de l’Exporecerca Jove és la quantitat de premis i de reconeixements que hi ha per als concursants gràcies a la vintena de patrocinadors -tant públics com privats- que s’han aconseguit. “Gairebé no hi ha premis econòmics, però sí que facilitem que els guanyadors puguin anar a mostrar les seves investigacions a altres fires científiques del país o de l’estranger, perquè això els anima a seguir fent recerca, a compartir coneixements i a aprendre’n de nous”, apunta la codirectora del certamen Mar Tous. De fet, Magma escull a l’Exporecerca el representant de l’Estat al concurs Intel ISEF, que se celebra als EUA, i en altres concursos internacionals d’Itàlia, França i la Gran Bretanya.

Àmbits de recerca

També val la pena ressenyar la diversitat de temes investigats, alguns molt sorprenents i imaginatius (vegeu el quadre adjunt). Per exemple, Pau Forte, estudiant de 2n de batxillerat de l’Institut Matadepera, va obtenir el 3r premi pel seu treball de recerca sobre El paper de les integrines en el control del cicle de les cèl·lules poliploides, tutoritzat per les professores de biologia i geologia del centre Esther González i Anna Barbosa, i que va comptar amb la direcció externa de Nareg Djabrayan, investigador de l’IRB (Institut de Recerca Biomèdica).

Segons l’alumne, a l’Exporecerca Jove hi va trobar “projectes d’un altíssim nivell i molt interessants i sorprenents” fets per joves de la seva edat. El seu treball va ser escollit entre els 53 millors de la fira i, com a premi, Forte va viatjar l’abril passat a Milà, a la 27a edició de Giovani e le Scienze. Però l’àmbit d’investigació en aquesta fira és ampli i divers. Per posar-ne un exemple, el primer guardó de batxillerat el va obtenir un treball sobre el final de la Guerra Civil.

Una tria de treballs guanyadors

Una de les característiques destacables de l’Exporecerca Jove del 2015 és que hi ha premis i reconeixements a dojo per la feina feta pels joves investigadors. Aquest diari vol reconèixer la tasca i l’esforç dels següents joves guanyadors.

  • Categoria A (1r d’ESO)

¿Es pot aconseguir crear un biodigestor fecal d’ús domèstic que sigui realment viable per instal·lar-lo en un càmping amb l’objectiu d’obtenir gas a partir dels residus fecals que generin els usuaris? De Carla Forné i Pau Macias, de l’Escola Bertran Sabadell.

  • Categoria B (Segon cicle d’ESO)

Estudi de la influència dels falsos mites sobre l’ou en la salut de la població. De Sara Lucena i Júlia Martín, de l’Institut El Cairat d’Esparreguera.

  • Categoria C (Batxillerat)

De l’electroencefalograma a la imatge. La representació gràfica de l’activitat cerebral. D’Inés Martínez, del Col·legi Claret de Barcelona.

  • Categoria D (Universitat i cicles formatius)

Estudi de l’impacte dels elements mòbils en els genomes de meló i cogombre. De Roger Castells, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

stats