11/06/2016

Descobreixen una nova planta carnívora gràcies a Facebook

3 min
Descobreixen  una nova planta carnívora gràcies a Facebook

Cada any es descobreixen noves espècies d’éssers vius que no havien sigut mai identificades. La majoria són microorganismes i organismes de mida petita o que viuen en llocs molt amagats i exclusius. De vegades, però, se’n troben algunes de molt espectaculars. És el cas d’un dels últims descobriments, una planta carnívora d’un metre i mig d’alçada que fa unes espectaculars trampes vermelloses en forma de canelobre i, el més sorprenent, que ha sigut localitzada gràcies a unes fotos penjades a Facebook. Passarà a la historia com la primera espècie vegetal que s’ha descobert gràcies al poder de comunicació i difusió de les xarxes socials.

Només pel que fa al regne de les plantes, el 2015 es van descobrir 2.034 espècies noves, segons l’informe State of the World’s Plants 2016, que acaba de publicar el Royal Botanic Gardens Kew, una institució pública finançada pel ministeri de Medi Ambient, Alimentació i Agricultura del Regne Unit. En aquest informe es recull també el descobriment de la nova planta carnívora.

Gran varietat

De plantes carnívores n’hi ha a tots els continents llevat de l’Antàrtida i poden viure en climes molt variats, des de zones tropicals fins a fredes i d’alta muntanya. Normalment viuen en aigües estancades o en zones pantanoses poc profundes, que a nivell ecològic són pobres en algun nutrient, generalment nitrogen. Capturen insectes i altres petits invertebrats, dels quals obtenen només els nutrients que no troben al sòl on viuen. Com qualsevol altra planta, obtenen l’energia de la llum solar, i amb la fotosíntesi combinen l’aigua que agafen amb les arrels i el diòxid de carboni de l’atmosfera per fabricar tota la matèria orgànica que necessiten per viure.

Aquesta planta carnívora, que s’ha anomenat Drosera magnifica, només viu en un lloc, dalt d’un turó de la selva amazònica, el Pico Padre Ângelo, al sud-est del Brasil, i és una de les més grosses que es coneixen. L’any 2012 un cultivador d’orquídies que buscava nous exemplars va publicar a Facebook una foto del turó. Un investigador de la Universitat de São Paulo va veure la foto i es va adonar que una de les plantes que hi sortien no s’havia descrit mai. S’hi va desplaçar per documentar-la i va publicar la descripció completa el 2015 a la revista Phytotaxa.

Aquesta nova espècie forma part d’un gènere de plantes carnívores que atrapen les preses amb una substància enganxosa, després d’atreure-les amb els seus colors vius. En alguns aiguamolls dels Pirineus hi ha una espècie que hi està molt emparentada, la Drosera rotundifolia, però és molt més petita, no fa més de 2 o 3 centímetres.

A part d’aquesta nova planta carnívora, l’informe del Royal Botanic Gardens Kew també recull una nova espècie d’arbre de la família de les lleguminoses, identificat al Gabon. Fa 45 metres d’alçada i pesa 105 tones. També recull un gran nombre de petits arbustos que s’han descobert fa poc, entre els quals n’hi ha un que viu exclusivament al desert de Namíbia. L’informe també inclou plantes herbàcies noves, com una que és endèmica de Madagascar. Destaca que els països on s’estan identificant més espècies noves són Austràlia, el Brasil i la Xina i que en aquests moments n’hi ha 391.000 de comptabilitzades. D’aquestes, 30.128 són utilitzades en algun lloc del món: 5.500 tenen usos culinaris, 17.800 s’utilitzen per obtenir substàncies farmacològiques, 2.500 es fan servir per obtenir verins i més de 1.300 tenen el que s’anomenen usos socials, entre les quals destaquen molt especialment les drogues i altres substàncies estupefaents.D. Bueno és professor i investigador en genètica a la Universitat de Barcelona

LA FLORA DE TOTA LA MEDITERRÀNIA

Al Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc, hi ha una representació de les regions del món amb clima mediterrani. Els dissabtes i els diumenges (tret del mes d’agost) es pot visitar de la mà de guies experts de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona (AAJBB). L’activitat està inclosa en la mateixa entrada i hi ha dos torns, el primer a les 10.45 hores i el segon a les 12 hores. La visita dura entre 60 i 75 minuts. Per a altres dies es poden concertar visites en grup: info@amicsjbb.org

stats