Societat 21/11/2015

Cadena de favors a Barcelona

Amb el lema de “Compartir ho canvia tot”, l’aplicació catalana Helpin’ posa en contacte barcelonins que necessiten ajuda amb altres que n’ofereixen

Selena Soro
3 min
Cadena de favors a Barcelona

L’any 2000, Kevin Spacey i Haley Joel Osment van protagonitzar el film Cadena de favores, en què s’explicava la història d’un nen que volia canviar el món amb un curiós sistema: que quan una persona rebés un favor, el tornés a la societat fent tres favors a tres persones diferents que necessitessin ajuda. La seva idea era que, d’aquesta manera, a poc a poc el món seria una mica millor gràcies a la solidaritat de la gent. Amb una idea similar va néixer el juny passat l’aplicació barcelonina Helpin’, que ja té gairebé 10.000 descàrregues a Google Play. El seu lema és que “compartir ho canvia tot”, i ofereix als usuaris la possibilitat d’intercanviar tot tipus de favors. També està disponible per a iOS.

A diferència d’un Banc del Temps, en què s’intercanvien hores per hores, a Helpin’ els favors es poden fer sense obtenir necessàriament res a canvi. De fet, de manera inesperada per als seus desenvolupadors, la categoria Abraçades s’ha convertit en la tercera amb més publicacions. “Els usuaris ho han rebut com una manera de conèixer la gent del barri”, expliquen des de Helpin’. Bàsicament, les categories de l’aplicació es divideixen entre dos grans blocs. Les persones del Necessiten, i les de l’Ofereixen. Una dada interessant és que la comunitat està molt més predisposada a donar que a rebre, ja que hi ha el doble d’oferiments que de necessitats publicades. D’altra banda, per cada necessitat que es publica, hi ha 2,5 persones disposades a col·laborar oferint alguna cosa que encaixa amb la petició. Però no sempre cal fer-ho desinteressadament. “La idea és que cadascú posi a disposició dels altres allò que té. A partir d’aquí, hi ha moltes alternatives que queden a llibertat de l’usuari: es pot regalar, deixar, llogar, comprar, etcètera”, subratlla Jordi de Juan, un dels fundadors de l’aplicació.

Trobar el que busques al teu barri

“La base és facilitar-te una tecnologia per posar-te en contacte -en només un minut- amb les persones que són al teu voltant i que et poden ajudar”, afegeix De Juan. L’Adrià Mayor, per exemple, s’ofereix a l’Eixample com a company de running, cuiner, professor de castellà i guia de tastos de gintònic, entre d’altres. D’altra banda, ell busca classes de ioga o pilates i massatgista. A la mateixa zona, la Pauline ofereix classes de francès i en demana de català. La Cuyu passeja gossos i busca un manetes per a la casa. El mateix Jordi de Juan ha prestat el seu projector a algun veí del barri. L’avantatge que ofereix l’aplicació és que busca els oferiments i les necessitats a través de la geolocalització. A més, si una petició coincideix amb un oferiment, l’usuari rep un avís immediatament. “La nostra idea és que amb menys recursos es pugui gaudir de més coses, gràcies a la comunitat. I no té per què ser a canvi de res. Hi ha gent que s’ofereix a passejar gossos perquè els agraden molt els animals”, il·lustra el fundador de Helpin’.

La Marta és una de les usuàries de l’aplicació, que va descobrir a través d’una amiga. Ella s’hi va ficar per regalar roba que tenia i que ja no feia servir. “Vaig trobar més senzill que algú m’ho vingués a buscar que no haver de portar-ho a algun punt”, explica, i afirma que iniciatives com aquestes doten la ciutat d’un sentit de l’amabilitat i la cooperació que fan que Barcelona sigui molt més agradable.

De moment, l’aplicació no proporciona cap ingrés. En un futur, si la comunitat és gran i genera prou moviment, els seus fundadors tenen pensat incloure comerços en la geolocalització i aplicar-los una comissió per les vendes. Jordi de Juan prové del món tecnològic i les aplicacions i l’altre fundador, Carlos Mauri, està ficat des de fa temps en obres socials i en el moviment del consum col·laboratiu.

Una tipografia solidària

Precisament per aquest bagatge, per a la interfície de la plataforma, Helpin’ ha col·laborat amb el projecte Homelessfonts, una iniciativa de la Fundació Arrels que consisteix a crear tipografies a partir de la cal·ligrafia de persones que viuen o han viscut als carrers de Barcelona. La idea d’Arrels era que els usuaris i marques utilitzin aquestes tipografies per als seus projectes i que els beneficis obtinguts vagin destinats a ajudar les 1.400 persones que la fundació atén a la capital catalana. Una d’aquestes és el Juan Carlos, un barceloní de 46 anys que va estar vivint al carrer durant deu anys, després d’un seguit de problemes familiars que el van portar a perdre la feina. Ara és voluntari al servei de dutxes d’Arrels, les mateixes que ell va utilitzar durant anys. La seva cal·ligrafia és la que dibuixa l’eslògan de Helpin’: “Compartir ho canvia tot”.

stats