Societat 31/10/2016

El president de l'Audiència de Lleida sí que creu que el català hauria de ser obligatori per als jutges

El president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, va assegurar al Parlament que si es convertís en requisit, Catalunya seria "un desert judicial"

Ara
2 min
El president de l'Audiència de Lleida, Francesc Segura, i el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, en la seva última trobada, el 25 d'octubre a Lleida

BarcelonaEl president de l'Audiència Provincial de Lleida, Francesc Segura, s'ha mostrat partidari que el català sigui obligatori per als jutges que vulguin treballar a Catalunya, en contra del que va dir al Parlament dijous passat el seu cap, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, que va assegurar que si la llengua fos un requisit i no un mèrit per als magistrats, Catalunya es convertiria "en un desert judicial".

Actualment entendre el català és un mèrit –una fórmula més per guanyar punts a les oposicions judicials per exercir de magistrat a Catalunya–. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de l'Audiència de Lleida ha explicat que "potser seria bo" considerar el català com a requisit per als jutges que volen exercir al territori per garantir que "les persones puguin expressar-se en la llengua que se sentin més còmodes" a l'hora d'acudir als tribunals.

L'opinió de Segura difereix de la del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, partidari que la llengua continuï sent un mèrit, tot i la "preocupació" pel fet que a Catalunya només es dictin un 8% de sentències en català. Barrientos va assegurar al Parlament que el domini del català és un element més, entre altres, que ha fet que "Catalunya no sigui un destí atractiu per als jutges".

Per saber-ne més: el català, llengua minoritària a la JustíciaEl conflicte de Sixena

El president de l'Audiència de Lleida també s'ha referit a la sentència que planteja el trasllat al monestir de Sixena de les obres d'art del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, i ha demanat a la jutge aragonesa "prudència".

Segura ha recordat que es tracta d'una "sentència provisional" i considera que ordenar que s'executés abans que sigui ferma podria produir més perjudicis que no pas beneficis: "Jo crec que en aquests casos és important el criteri de la prudència, i evidentment quan la resolució sigui ferma, s'hauria d'executar, sigui en un sentit o en un altre", ha afegit.

stats