CIÈNCIA
Societat 02/07/2017

Un poble de 147 habitants té el millor cel per veure les estrelles

Per aconseguir-lo, el municipi ha hagut de fer una important inversió per protegir el medi ambient

Ara
2 min
Una fotografia nocturna de l’observatori astronòmic d’Albanyà.

BarcelonaAlbanyà, un poble de l’Alt Empordà de només 147 habitants, és l’únic de tot l’estat espanyol que pot presumir de tenir el segell de la International Dark-Sky Association (IDA), que el certifica com a Parc Internacional del Cel Fosc. És el poble amb menys contaminació lumínica certificada, gràcies a la seva ubicació en un entorn natural de l’Alt Empordà. Per aconseguir-ho, el municipi ha hagut de fer una important inversió per protegir el medi ambient i també per adaptar l’enllumenat públic.

Des d’aquest cap de setmana, a més, Albanyà disposa d’un observatori astronòmic d’última generació, amb el telescopi més gran de Girona, una cúpula de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades. L’observatori, que ha costat 100.000 euros i s’ha finançat gràcies a les pimes catalanes, “vol acostar l’astronomia a les famílies, els fotògrafs amateurs, les escoles o les persones interessades pel món de la natura i la tecnologia en general”, segons fonts del centre. Ja hi ha programades activitats, com per exemple els batejos astronòmics, en què els visitants exploren els planetes del sistema solar, les nebuloses o les galàxies usant el telescopi.

Però l’observatori astronòmic d’Albanyà també vol ajudar els professionals i donar suport a les investigacions científiques dels astrònoms. Així, a l’hivern, l’activitat principal de l’observatori astronòmic d’Albanyà serà la recerca d’asteroides i de planetes fora del Sistema Solar, coneguts com exoplanetes. Dissabte, el director de programes de la fundació nord-americana IDA, John Barentine, va fer entrega del guardó a l’alcalde d’Albanyà, Joan Fàbregas, durant la inauguració de l’observatori. A l’acte també hi van assistir el president i el director del centre, l’astrofotògraf Juan Carlos Casado i el científic Pere Guerra, respectivament.

stats