Societat 19/06/2017

El preu mitjà d'una plaça en una residència frega els 2.000 euros mensuals

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials demana al Govern que compri places en residències privades per concertar el servei i fer-lo arribar a més ciutadans que l'esperen

Ara
2 min
Des de l'administració de la Generalitat s'impulsen polítiques de benestar social i salut orientades a la gent gran, però el govern català no disposa de la competència en matèria de pensions.

BarcelonaEl preu mitjà d'una plaça en una residència de Catalunya és de 1.984,25 euros mensuals, segons els resultats d'una enquesta realitzada per l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) als seus centres. És el primer cop que s'elabora un estudi així, que recull dades de 208 centres de tot Catalunya, tant centres de dia com serveis d'atenció a domicili.

La president d'ACRA, Cintia Pascual, ha reclamat al Govern "més ajudes a la concertació" perquè ha recordat que hi ha una 24.000 sol·licituds en llista d'espera per a una plaça mentre hi ha "places buides en residències privades". Ha demanat a l'Administració que defensi el model publicoprivat i compri places per garantir que ciutadans accedeixin a una residència com si fos una plaça pública, segons recull l'agència Efe.

Les projeccions demogràfiques indiquen que el 2050 hi haurà 1,4 milions de persones més grans de 75 anys, de les quals 541.500 en tindran més de 85. La xifra suposarà un increment del 155% respecte de les dades de població del 2015.

"Les persones més grans de 85 anys normalment són malalts crònics amb una dependència alta. No tenim polítiques de prevenció ni s'està invertint en una bona xarxa de serveis professionals. [...] Si el 2017 tenim 24.000 persones en llista d'espera, què passarà els pròxims 30 anys?", s'ha preguntat Pascual.

Els usuaris passen 2 anys i mig de mitjana a les residències, i en el 74% dels casos la baixa es deu a la defunció, mentre que en els centres de dia l'estada mitjana és d'un any i un 64% de les vegades els usuaris tornen a casa, segons l'enquesta.

Més de la meitat de les persones grans usuàries són dones, i representen el 67% dels pacients en residències, el 69% als centres de dia i el 56% en els serveis d'atenció a domicili. Tres quartes parts dels ancians en residències tenen més de 80 anys, i el 65% tenen problemes de deteriorament cognitiu.

Les residències estan gairebé plenes, amb una ocupació del 91%, mentre que als centres de dia aquesta xifra no arriba al 70%. ACRA ha demanat "millorar aquest ajust" davant el fet que encara hi ha places buides.

Pascual ha reivindicat que s'ha d'"apostar per la professionalitat" dels serveis d'atenció als més grans, i ha valorat negativament que el 48% de les prestacions a la dependència segueixen sent per a cuidadors no professionals, és a dir, familiars. "Cuidar una persona dependent no és una qüestió de 200 euros [...], de donar una ajuda a la família i oblidar-nos de la persona. Si no, no només tindrem persones dependents, sinó que a més tindrem familiars malalts", ha afirmat Pascual.

La directora d'ACRA també ha demanat més "coordinació" amb les administracions i el departament de Salut, a més d'una "bona millora" del model actual d'assistència a la dependència català, que "no és flexible". També ha denunciat que "no hi ha serveis suficients".

stats