Meteo 16/08/2014

Per què tenim un estiu tan canviant?

La circulació de les masses d'aire a gran escala aquest estiu no segueix els cànons habituals. De moment els mapes del temps no albiren cap canvi clar en aquest patró

Manel Cascante
3 min

BarcelonaJa hem superat la canícula de l'estiu, aquell període de temps comprès entre el 15 de juliol i el 15 d'agost en el qual s'assoleixen habitualment les temperatures mitjanes més altes d'aquesta estació, i de moment podem dir que ha passat amb més pena que no pas glòria. La calor ha estat escassa a la majoria de comarques, i la pluja ha estat més abundant de l'habitual, tot i que com sempre això no es pot fer extensiu ni de bon tros a tot el territori.

Aquesta anomalia no és exclusiva de Catalunya, sinó que també és un fet enguany en altres indrets de la Península Ibèrica, i en molts països de l'oest del continent europeu.

Quin és el motiu d'aquest estiu tan canviant i estrany?

Una de les explicacions ens la pot donar el corrent en jet, o "jet stream", que circula a l'hemisferi nord. Es tracta d'un intens flux d'aire, que s'ubica a uns deu quilòmetres d'altura, i que acostuma a circular, amb ondulacions, d'oest cap a est. Sol tenir un gruix limitat, de pocs quilòmetres, una amplada de centenars de quilòmetres, i una longitud de milers de quilòmetres ja que envolta l'hemisferi. De corrents en jet n'hi ha diversos que encerclen el Planeta, per bé que és el jet polar el que condiciona més el temps a casa nostra i a la resta del continent europeu. Els avions solen aprofitar aquests corrents forts per tal de guanyar temps i reduir el consum de combustible.

El corrent en jet separa la massa d'aire tropical càlida del sud, de la polar més freda i inestable del nord, i també dóna lloc a anticiclons i borrasques. La seva posició és variable al llarg de l'any. A l'hivern baixa més de latitud, fins a uns 40 graus, i pot assolir la Península Ibèrica, tot afavorint l'arribada de pertorbacions que impliquen ventades, pluges, o nevades a Catalunya. A l'estiu, per contra, se sol situar a latituds molt més altes, ubicades entre els 50 o 60 graus, tot afavorint el temps estable i l'arribada freqüent d'onades de calor procedents de l'Àfrica cap a casa nostra.

Aquest estiu, però, el corrent en jet circula més avall de l'habitual i abraça l'oest d'Europa i de forma especialment freqüent també la Península Ibèrica. És el responsable del temps poc calorós, i més insegur del que tocaria per les dates fora del Pirineu. Les entrades de nord també són les responsables, de retruc, de generar extensos bancs de núvols baixos costaners entre la costa Brava i la costa Central, per bé que les dades d'alguns observatoris demostren que, tot i les pluges abundants, no estem tenint gaire menys hores de sol del que marquen les estadístiques.

Els mapes del temps a mitjà termini no indiquen que es vulgui trencar aquesta dinàmica de temps variable i de calor limitada de les darreres setmanes. A curt termini en canvi, des de diumenge i com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve, s'albiren uns dies de més calor i de tempestes només al Pirineu. Serà qüestió, per tant, d'aprofitar aquesta petita treva o finestra de bon temps englobada enmig d'aquest estiu en el qual van comptades les jornades de sol i de calor intensa.

Recordeu que a 'www.ara.cat/meteo' podeu trobar-hi la darrera previsió actualitzada i revisada de forma regular per al vostre municipi.

stats