Meteo 19/03/2017

Per què el dia de l'equinocci el dia i la nit duren gairebé el mateix?

Al començament de la tardor i de la primavera l'efecte de la inclinació de l'eix de la Terra s'anul·la i el dia dura gairebé el mateix a tot arreu. L'equinocci de primavera tindrà lloc aquest dilluns pels volts de les 11.30 h

Manel Cascante
3 min
El sol sortirà per l'horitzó a les 06.54 h el dia de l'equinocci

BarcelonaLa primavera astronòmica entrarà exactament aquest dilluns a les 11.28 h del matí. En aquest moment tindrà lloc l'equinocci de primavera, que igual que de tardor correspon al moment en què el Sol està en la perpendicular sobre l'equador. En aquest precís instant podríem dir que la Terra no "s'inclina" ni cap a l'hemisferi nord ni ni cap l'hemisferi sud, i que l'equador queda totalment exposat als rajos solars.

Durada del dia similar a tot el món, però no igual

Si el dia de l'equinocci de primavera o tardor consultem a quina hora surt i es pon el sol a qualsevol lloc del planeta, trobarem que curiosament el dia dura gairebé el mateix a tot arreu. Aquí teniu alguns exemples d'horaris de sortides i postes de sol en diferents indrets del món d'aquest dilluns i, entre parèntesis, la duració de les hores de llum:

  • Barcelona, 6.54-19.03 (12.09)
  • Oslo, 6.18-18.31 (12.13)
  • Sydney, 6.58-19.06 (12.08)
  • Buenos Aires, 6.56-19.04 (12.07)
  • Quito, 6.18-18.24 (12.06)
  • Nova York, 6.59-19.08 (12.09)
  • Rio de Janeiro, 5.56-18.03 (12.07)
  • Tòquio, 5.45-17.52 (12.07)
  • Anchorage (Alaska), 7.59-20.15 (12.16)
  • Reykjavík, 7.28-19.43 (12.16)

Es pot comprovar que als indrets que estan més a prop de l'equador el dia dura unes 12 h i 07 min aproximadament, i com més ens acostem als pols la durada del dia augmenta fins a les 12 h i 16 min.

El terme 'equinocci' significa que el dia i la nit tenen la mateixa durada; si és així, però, perquè el dia dura entre 7 i 16 minuts més que la nit? Fixem com a sortida i posta de sol els moments en què el primer tros del sol treu el cap per l'horitzó i el moment en què el deixem de veure del tot, fet que ens allarga sempre una mica el càlcul de la durada del dia. Si comptéssim com a començament del dia el moment en què mig disc solar se situa sobre l'horitzó i féssim el mateix a la posta, ens acostaríem molt més a aquesta igualtat entre dia i nit que es dona en els equinoccis. També cal tenir en compte que l'atmosfera provoca refracció de la llum solar, fet que ens pot crear l'efecte de continuar veient encara una mica de disc solar a l'horitzó quan en realitat ja s'ha post.

Tenint en compte el càlcul de sortides i postes de sol, a l'hemisferi sud serà un dels pròxims dies el que durarà exactament 12 hores, depenent de la latitud, i a l'hemisferi nord, en canvi, aquest dia ja ha passat.

El perquè de les estacions

Les estacions de l'any i la durada del dia no es deuen al fet que el Sol estigui més o menys lluny de la Terra, sinó al fet que la Terra està inclinada i que, a més, es mou al voltant del Sol al llarg de l'any. La inclinació de l'eix de rotació de la Terra és aproximadament de 23,5º respecte del pla definit per la trajectòria de la Terra al voltant del Sol. Aquests dos factors impliquen que, a l'estiu, l'hemisferi nord quedi més encarat o exposat als rajos solars que l'hemisferi sud i que, per tant, rebi més energia. A l'hivern passa justament el contrari: és l'hemisferi austral el que queda encarat cap a Sol.

El dia de l'equinocci el Sol fa un angle de 90º al migdia a l'equador, però a Barcelona aquest angle és de 49º. Cal recordar que el dia del solstici d'hivern els rajos arriben especialment inclinats, amb un angle de tan sols 25º al migdia a la capital catalana, mentre que pel solstici d'estiu aquest angle arriba a ser de fins a 72º.

Com es preveu aquesta primavera pel que fa al temps?

L'agència nord-americana NOAA preveu uns mesos primaverals força normals pel que fa a precipitacions a Catalunya, cosa que va en la mateixa línia de les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Pel que fa a les temperatures, les dues agències preveuen que podria ser més càlida de l'habitual al nostre entorn i al conjunt del continent europeu.

stats