Meteo 25/06/2017

Els boscos del Maresme continuen decaient

Un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, basat en la interpretació d'imatges de satèl·lit, ha constatat el descens del vigor de les masses forestals

Manel Cascante
2 min
Barreja de pi pinyoner i alzines al límit entre el Maresme i el Vallès Oriental

BarcelonaFa temps que la salut dels boscos del Maresme és molt fràgil. La combinació de factors com la sequera –intensa i que s'acumula des de fa alguns anys–, l'afectació del 'Thomicus spp.' –un escarabat perforador– i l'existència de diversos fongs estan provocant un greu decaïment de gran part dels boscos d'aquesta comarca, cosa que s'ha estès i accentuat els últims dos anys.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona va presentar ara fa uns dies els resultats d'un estudi encarregat a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en suport de les associacions de propietaris forestals. El treball s'ha basat en la interpretació d'imatges de satèl·lit.

Per poder delimitar les zones amb arbres afectats, l'ICGC ha usat i processat les imatges del satèl·lit Sentinel-2, del programa europeu d'observació de la Terra Copernicus, dels anys 2015 i 2016. S'ha analitzat l'índex de vegetació, que valora el nivell de verdor de la vegetació, de l'agost del 2015 i l'agost del 2016.

Les imatges han permès identificar la superfície dels boscos del Maresme amb diversos graus de decaïment i aventurar que, si les condicions meteorològiques d'aquest any són semblants a les dels últims anys pel que fa a escassetat de pluges, el decaïment s'accentuarà. De les dades d'afectació obtingudes se n'ha conclòs que hi ha 853 hectàrees de bosc greument afectades per decaïment i 6.327 d'afectades per algun símptoma de decaïment.

Els boscos més afectats són els que estan orientats al sud i sobretot les pinedes, especialment les de pi pinyoner ('Pinus pinea'), una espècie fins ara força abundant en aquesta comarca.

Per tal de confirmar i quantificar aquesta tendència detectada, la Diputació de Barcelona i l'ICGC estan avaluant la possibilitat de fer un nou seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017 i estendre'l cap al Vallès Oriental, cosa que es complementaria amb un treball de camp per fer-ne la validació.

Les condicions en què es troben els boscos del Maresme i algunes zones del Vallès Oriental fa que la seva gestió sigui complexa i poc rendible. La Diputació de Barcelona fa aportacions anuals a les dues associacions forestals amb les quals té conveni per tal d'impulsar treballs forestals per a la prevenció d'incendis, el control de l'escarabat perforador i el decaïment de les masses boscoses.

Mapa de vegetació, agost d 2015
Mapa de vegetació, agost 2016
stats