Meteo 09/08/2014

Guia bàsica per gaudir de la superlluna i les llàgrimes de Sant Llorenç

Aquests dies els aficionats a l'astronomia o a la fotografia estan d'enhorabona. La superlluna més gran de l'estiu serà visible diumenge al vespre, i la pluja d'estels entre dilluns i dimecres

Manel Cascante
3 min
Lluna plena a la Conreria // Lina Aguascà

BarcelonaLa superlluna de l'estiu

La lluna plena que podrem observar aquest diumenge serà especialment cridanera. Serà una superlluna, és a dir, una lluna més grossa i brillant del que és habitual, pel fet de trobar-se en la posició de la seva òrbita més propera a la Terra. Serà fins i tot lleugerament més gran que la que vam veure el dia 12 de juliol, i la que veurem el proper dia 9 de setembre, per la proximitat entre l'hora del perigeu –és a dir, el moment en el qual la lluna serà més propera a la Terra– i la de la lluna plena. El perigeu s'esdevindrà a les 19.44 h, i la lluna serà totalment plena a les 20.09 h.

Haurem d'esperar-nos, però, uns minuts fins que la puguem veure, ja que sortirà per l'horitzó a les 20.32 h. Caldrà mirar cap a llevant, en un angle de 105º. Aquest serà sens dubte el millor instant per tenir la càmera a punt i immortalitzar la superlluna de l'estiu, ja que a més la lluna quan surt per l'horitzó sovint sembla extraordinàriament gran, i fer que sorgeixi d'entremig dels arbres o d'altres objectes crea una il·lusió òptica. La superlluna es pondrà per l'oest a les 7.44 h de la matinada.

Si feu fotos de la superlluna plena ens les podeu enviar a tincinformacio@ara.cat

El temps sembla que aquesta vegada acompanyarà força per a la seva observació. Només podrien fer una mica la guitza alguns núvols baixos en trams de la Costa Brava o la costa central, així com les restes de les nuvolades que està previst que creixin a la tarda al Pirineu, en alguns punts del Prepirineu, o a la Garrotxa i a la serra Transversal. A la resta de sectors, també a les Illes i al País Valencià, s'espera que el cel estigui força serè a aquelles hores.

Les llàgrimes de Sant Llorenç

Diumenge és Sant Llorenç, una data que s'associa amb els Perseids o la pluja d'estels. El motiu és que aquests dies la Terra, en el seu moviment de translació al voltant del Sol, creua l'espai per on va passar el cometa 109P/Swift-Tuttle. Les restes de pols i petites partícules que la Terra troba en passar per la seva antiga òrbita es desintegren en contacte amb l'atmosfera terrestre, i emeten luminescència.

La màxima intensitat de pluja d'estels està prevista per als dies 12 i 13 d'agost. Enguany, però, coincidirà malauradament amb la lluna, encara força gran i brillant, motiu pel qual només podrem apreciar els estels més brillants. Caldrà evitar al màxim la presència de la llum lunar, per bé que aquests dos dies serà especialment difícil. El dilluns 11 la lluna sortirà per l'horitzó abans que sigui negra nit, i dimarts ho farà a les 21.51 h, i es pondrà l'endemà quan ja sigui clar, a les 10.12 h. El dimecres 13 podrem gaudir d'uns minuts més en els quals serà fosc però encara no haurà sortit la lluna. Caldrà aprofitar, doncs, l'estoneta de negra nit que hi haurà abans de les 22.27 h, moment en el qual la lluna tornarà a treure el nas per l'horitzó i tornarà a atenuar parcialment la seva observació. Cal recordar, però, que la pluja d'estels serà visible, tot i que cada cop menys, fins a finals d'agost.

El temps no serà un obstacle a la majoria de comarques interiors. Sí que ho podrà ser al Pirineu, on s'espera que dimarts i dimecres a la tarda descarreguin ruixats o alguna tempesta, i que els núvols puguin fer una mica el ronso fins a primeres hores de la nit. També es mantindrà la presència intermitent de núvols costaners a part del litoral català i també a les Illes. L'ambient serà agradable arreu i només caldrà una jaqueta prima, o un jersei, a les valls pirinenques o en algunes comarques interiors.

Recordeu que a 'www.ara.cat/meteo' podeu trobar-hi la darrera previsió actualitzada i revisada de forma regular per al vostre municipi.

stats