Societat 20/06/2017

Focs d'estiu: un batalla que es lliura a l'hivern

Tot i les pluges dels mesos de gener, febrer i març, els boscos catalans no arriben a l'estiu en la seva millor forma

P.j. Armengou
3 min
Els bombers treballen en l'incendi del Baix Empordà a Vilopriu / DAVID BORRAT

BarcelonaMés de 60 morts, 30.000 hectàrees cremades i un foc que segueix avançant dia rere dia són els efectes de l'incendi que crema el centre de Portugal des de dissabte. La magnitud de l'incendi lusità i la forta calor que viu Catalunya fa planar de nou l'ombra dels desastres forestals a casa nostra. Els 10 dies d'incendis a l'Alt Empordà el 2012, els 5 bombers morts a Horta de Sant Joan el 2009, les 64.000 hectàrees cremades al Bages i al Berguedà l'any 1994... Tots són moments negres de la història recent, situacions extremes, diuen els experts, que recorden del que és capaç un foc descontrolat durant l'estiu mediterrani.

L'any 2016 van produir-se a Catalunya un total de 13.174 incendis urbans i 5.742 incendis de vegetació, segons els Bombers de la Generalitat. "Els incendis grans són només l'1% dels que tenim", explica la investigadora del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya Míriam Piqué, "la majoria són incendis petits". Tot i això, l'experta insisteix a no baixar la guàrdia i recorda que la recuperació dels boscos no és fàcil: "En uns 10 anys podem tornar a tenir el terreny cobert de vegetació, però per recuperar l'estat d'un bosc tal com era abans d'un incendi poden caldre entre 60 i 70 anys". Piqué recorda que, tot i que la probabilitat de grans incendis a Catalunya és baixa, "tenim potencial" per patir-ne. "Vivim al Mediterrani, i aquest és un indret on hi ha incendis", diu Piqué.

La situació dels boscos d'enguany

Tot i les pluges dels mesos de gener, febrer i març, els boscos catalans no arriben a l'estiu en la seva millor forma. Tot i que, ara per ara, el risc d'incendi és moderat, no es pot descartar que aquesta sigui una campanya complicada. "En 10 dies, la situació pot canviar per complet", alerta Sebastià Massagué, cap de la divisió de Grups Operatius Especials dels Bombers de la Generalitat, "tot l'arc mediterrani està sotmès als incendis forestals".

Montse Barniol, directora general de la conselleria d'Agricultura, explica que hi ha "una tendència creixent a la sequera dels boscos" i que "cada cop tenim boscos més extensos", fet que facilita la propagació del foc. Miriam Piqué afirma també que a causa del canvi climàtic, cada cop hi ha més onades de calor, sequedat i manca d'aigua, unes condicions que, sumades a l'abandonament gradual dels terrenys agrícoles, fan que ens trobem, en paraules de l'experta, en unes "condicions extremes". Per aquesta raó, diuen els experts, cal anticipar-se al foc.

Millor prevenir que curar

La prevenció d'incendis és la suma de molts ingredients. Cal conèixer les previsions climàtiques, tenir informació de l'estat dels boscos i gestionar el territori de manera planificada. Això significa arreglar els camins d'accés per als bombers, millorar les preses d'aigua, netejar els boscos, fer tallafocs... En total, segons el Govern, el Cos d’Agents Rurals ha realitzat 24.500 actuacions de prevenció durant el 2016. "Les línies de prevenció d'incendis per a l'estiu es fan durant tot l'any", afirma Montse Barniol: "El foc s'apaga a l'hivern".

Per fer front a les condicions adverses de l'estiu, la Generalitat posa en marxa, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, la campanya d'incendis forestals. "Com cada any, hem fet un reforç en recursos i personal. Sempre, però, pivotant segons l'estat dels boscos", explica Massagué. Per aquesta raó, el departament d'Agricultura elabora un mapa de perill d'incendi forestal que s'actualitza cada dia en funció de la situació de la vegetació, les pluges o la temperatura.

Aquest any, el departament d'Agricultura ha destinat 15 milions d'euros a la política contra els incendis. També, per primer cop en 6 anys, la Generalitat ha incorporat més bombers. Concretament, aquest estiu hi haurà 350 bombers voluntaris nous, que s'afegiran als prop de 4.400 professionals que hi havia el 2016. Durant aquest any s'obriran dues convocatòries de bombers, 150 places de bombers funcionaris i 150 de voluntaris. Pel que fa a la flota mòbil, els Bombers de la Generalitat comptaran amb uns 800 vehicles, 25 helicòpters i 12 avions.

Tot i els dispositius extres i la prevenció, però, sovint el foc és inevitable. Els llamps, un curtcircuit elèctric o qualsevol accident poden calar foc a un bosc. Per això els experts insisteixen a evitar tots aquells incendis provocats per la mà de l'home de manera voluntària o accidental. El més important, doncs, és que la ciutadania sigui conscient dels riscos del foc i que els propietaris dels terrenys facin tasques d'autoprotecció, com ara netejar els marges o no fer foc al bosc.

Barniol recorda que "el 75% dels boscos estan en mans privades i és la seva responsabilitat tenir-ne cura" i afegeix: "Si la gent és responsable, evitem les negligències i no hi ha incendis provocats, podem tenir un estiu amb menys riscos". Míriam Piqué, per la seva banda, afirma: "Igual que la gent de muntanya pren precaucions per a la neu o les allaus, al Mediterrani hem de tenir en compte que podem tenir incendis i que cal estar preparats."

stats