Societat 14/11/2016

L'Hospital General de Catalunya es resisteix a ser comprat pel Govern

QuirónSalud, propietari del centre, insisteix que no té cap oferta de compra "detallada i per escrit" i torna a dir que l'hospital "no està a la venda"

Mario Martín Matas
3 min
L’Hospital General de Catalunya ha canviat de mans diverses vegades des que va fer fallida l’any 2001. Actualment pertany al grup QuirónSalud.

Barcelona"Les afirmacions del conseller, incomprensiblement, no s'ajusten a la veritat ni a la realitat", ha deixat anar aquest dilluns l'Hospital General de Catalunya en relació a la possible compra per part de la Generalitat del centre privat. Aquesta és una de les intencions declarades del conseller de Salut, Toni Comín. Malgrat això, el grup QuirónSalud, que és el propietari del centre, ha tornat a insistir en un dur comunicat en què l'hospital, ubicat a Sant Cugat del Vallès, "no està a la venda" i nega un altre cop haver rebut cap oferta que pugui tenir en consideració: "Avui encara no s'ha rebut cap oferta de compra detallada i per escrit", diuen. Comín va informar fa tres setmanes que Salut considerava que el preu de compra s'hauria de situar entre els 50 i els 55 milions d'euros, i va assegurar que aquesta informació s'havia fet arribar als directius de la companyia sanitària en diverses reunions formals i informals.

Anant més enllà, fonts del departament han recordat que al web de transparència de la Generalitat apareixen dues reunions diferents mantingudes entre el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, i directius del grup privat. La primera es va produir el passat 10 d'octubre amb el conseller delegat de QuirónSalud, Víctor Madera, i la segona el passat 3 de novembre amb Xavier Mate, el director dels hospitals catalans del grup privat -el General de Catalunya, la Clínica del Vallès i el Sagrat Cor de Barcelona-. Les mateixes fonts asseguren que hi ha hagut "intercanvi de documentació", sense donar més detalls.

En tot cas, el comunicat del General de Catalunya va més enllà, en assegurar que "no s'estan mantenint negociacions" amb el departament de Salut. També lamenta la "reiteració de declaracions" dels conseller. A banda d'això, asseguren que tenen intenció de seguir amb la seva activitat "amb l'objectiu de preservar la salut dels seus pacients al marge de les decisions que pugui prendre la conselleria sobre l'actual col·laboració, que està vigent fins el 2021".

Independentment de l'èxit o no de l'operació de compra, Salut ha fixat entre les seves prioritats del mandat la "desprivatització" de dos dels tres centres gestionats per QuirónSalud, en entendre que funcionen amb ànim de lucre -la línia vermella fixada pel Govern-. El primer d'ells, la Clínica del Vallès, es va excloure del sistema sanitari l'agost passat, una operació culminada amb èxit i que per QuirónSalud va significar deixar de fer unes 3.700 operacions quirúrgiques per a la sanitat pública i deixar d'ingressar 7,5 milions d'euros. Segons la planificació de Salut, el General de Catalunya hauria de sortir de la xarxa pública a finals d'aquest any i la seva activitat traslladar-se a Terrassa.

En el rerefons de l'operació, també hi ha els 13,5 milions d'euros que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va pagar l'any passat l'Hospital General de Catalunya a canvi d'atendre 830 pacients de radioteràpia, 1.899 intervencions quirúrgiques, 1.609 altes d'hospitalització i 1.914 consultes externes. La modificació d'aquest contracte seria "molt rellevant" pel centre, ha recordat Comín, tot i que darrerament també ha acceptat que el servei de radioteràpia a càrrec del pressupost públic s'hauria de mantenir al mateix centre per assegurar l'atenció de la població del Vallès.

L'última vegada que el conseller Comín es va referir a la compra de l'hospital de Sant Cugat -un centre amb una història convulsa- va ser el passat dijous al Parlament. Allà va defensar els "avantatges que suposaria per als pacients, els hospitals de referència i els treballadors" la compra del General de Catalunya per part de la Generalitat. Segons va dir, això resoldria la "necessitat endèmica" que hi ha al Vallès Occidental i descongestionaria altres hospitals de la zona com el Parc Taulí de Sabadell, el Consorci Sanitari de Terrassa i la Mútua de Terrassa. "L'opció del General ens ajudarà a estalviar recursos públics i també resolem la necessitat d'un hospital bàsic", va dir llavors Comín. Les paraules, com a mínim en el cas dels propietaris del centre, fan pensar que l'operació de compra encara queda lluny de concretar-se.

stats