AFERS SOCIALS
Societat 08/07/2017

Els centres de menors demanen recursos per rebaixar la tensió

Les empreses insten els sindicats a denunciar els centres on els infants estan mal atesos

Elena Freixa
3 min
Un dels centres d’acollida de menors, l’Estrep, a Sant Salvador de Guardiola.

BarcelonaEls centres d’acollida de menors estan “tensionadíssims”, la sobreocupació que pateixen ha anat a més i és un problema “urgent” damunt la taula del Govern. És el diagnòstic que fa la presidenta de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència -la Fedaia-, Conxi Martínez, de la situació que travessen aquests equipaments per a menors tutelats per la Generalitat. El sistema de protecció actual no pot cobrir la urgència encara més aguda per l’arribada diària de menors no acompanyats a aquests centres, afegeix Martínez.

La Federació -que agrupa les entitats i empreses del tercer sector encarregades de gestionar els centres d’acollida i residencials de menors- ha fet arribar les seves preocupacions i demandes al Govern. Han instat la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) a “revisar les ràtios de professionals que treballen en aquestes instal·lacions i actualitzar la cartera de serveis”, que vol dir augmentar els recursos que reben per infant i dia, que estan congelats des del 2009, lamenta la patronal.

Segons la Fedaia, el cost real d’atendre un infant en un centre de deu places és de gairebé 189 euros al dia i actualment se n’estan pagant 134. “Fem una criança terapèutica en acolliment i residencial per a nanos que sovint han patit molt i que requereixen atenció psicològica”, reivindica Martínez, per explicar que el cost és molt més alt que el que seria un mer aixopluc -habitatge, vestit i menjar- d’aquests infants.

A més, insisteix que el 75% dels diners que paga l’administració són per cobrir els salaris dels professionals. “Tenim programes d’atenció del nord d’Europa amb pressupostos de l’Àfrica”, lamenta la presidenta de la Fedaia. La ràtio actual és d’un educador per cada sis infants, lluny del que caldria per oferir l’atenció personalitzada que seria desitjable. El director de la DGAIA, Ricard Calvo, va explicar a aquest diari fa una setmana que el govern de l’Estat no permet incrementar les plantilles i va avançar que amb el pressupost d’aquest any es crearan 270 noves places als centres que gestionen les entitats privades.

Resposta a les crítiques

L’atenció a aquests menors als centres d’acollida és a l’ull de l’huracà aquests dies per les crítiques dels sindicats. La UGT ha alertat del “desemparament” que es viu en alguns centres i de situacions de precarietat amb càterings de baixa qualitat o altres deficiències. La Fedaia defensa el funcionament del sector i la “feina professionalitzada” dels equips que hi treballen, però dona suport a denunciar qualsevol situació en què es vulnerin drets dels infants i en què la qualitat de l’atenció i educació que reben no sigui l’adequada.

Asseguren, però, no tenir constància d’episodis com els que retrata la UGT i d’altres que també han descrit CCOO i la CGT i els conviden a denunciar-los. També apel·len a l’administració perquè comprovi si són certs i prengui mesures. “Si l’administració emetés una resolució sancionadora que demostrés mala praxi d’una entitat federada, la Fedaia prendria mesures oportunes”, sosté l’entitat en un comunicat conjunt emès ahir, on recorden que la funció d’auditar les entitats és responsabilitat del Govern. “Som entitats sense ànim de lucre que gestionem un servei públic i que estem obligades a seguir la llei i complir els convenis que ens marca l’administració”, va insistir la presidenta de la federació.

En el comunicat, la patronal retreu als sindicats que hagi utilitzat l’argument de “la infància mal atesa” per fer reivindicacions laborals o defensar interessos aliens als dels drets dels infants. Sindicats i empreses estan negociant aquests dies el conveni laboral del sector, que han de firmar les properes setmanes, i la Fedaia ha demanat també la implicació del Govern en el procés, ja que les empreses es financen amb recursos públics.

stats