Societat 25/03/2017

Salut separarà la branca pública i la privada del Clínic

La conselleria estudia una nova figura jurídica perquè el Barnaclínic compleixi el marc legal

Laia Vicens
3 min
Façana de l'Hospital Clínic de Barcelona

BarcelonaNomés una porta separa l’Hospital Clínic de la seva clínica privada, el Barnaclínic, una imatge que ha servit perquè el projecte rebés crítiques per la privatització de la sanitat en un centre públic. Aquest any, però, el polèmic braç privat del Clínic deixarà de ser una empresa amb afany de lucre de capital 100% públic. El departament de Salut canviarà la forma jurídica del Barnaclínic, una idea que ja feia temps que planava a la conselleria, però que s’ha accelerat després de conèixer l’opinió de la Sindicatura de Comptes. En un informe que es farà públic en els pròxims dies, assegura que “hi ha dubtes” sobre l’encaix jurídic del Barnaclínic a l’hospital, de manera que el departament que comanda Toni Comín ja està estudiant quina estructura li dona per seguir fent activitat privada però “garantint l’equitat”.

Segons va explicar ahir el conseller de Salut, l’actual societat mercantil no és una fórmula “còmoda” per plantejar “l’encaix” en normes com la llei general de salut, la de patrimoni i la nova normativa que prepara el Govern per regular l’activitat privada en centres públics. Per això, es dissoldrà l’actual Barnaclínic, un centre que des que es va crear, l’any 2000, ha aixecat polèmica. D’una banda, des del sector públic alerten que el centre aprofita recursos públics -des de metges fins a lliteres- per fer atenció sanitària privada. Però el Barnaclínic també ha rebut crítiques del sector privat, que acusa el centre de competència deslleial perquè s’utilitza el prestigi de l’Hospital Clínic com a reclam per a activitats privades.

En declaracions a l’ARA, la directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, Helena Ris, va valorar positivament la mesura de Salut. La patronal majoritària aprova que centres públics facin activitat privada sempre que estigui “regulada”.

També veu “molt positiva” la decisió del departament el director general de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), Lluís Monset. Ara bé, en aquest cas no reclamen regular l’activitat privada sinó que el Clínic no en faci. “Si canvia la figura jurídica però el fons es manté, no servirà de res”, va afirmar Monset a l’ARA.

Les tensions entre el Barnaclínic i l’ACES van ser tan fortes que la patronal de centres privats va presentar una demanda en què acusava la clínica d’aprofitar recursos públics per fer activitat privada. El jutge va desestimar la demanda i el Govern va defensar l’activitat privada del Clínic, tot i que hi va trobar petites irregularitats administratives que ara miraran de resoldre amb la nova entitat.

La conselleria no vol renunciar a l’actuació privada del Clínic. “El motiu de fer activitat privada és que genera ingressos per als centres públics i la fidelització dels professionals”, va afirmar ahir Comín, que també va garantir que els canvis no tindran “cap tipus d’impacte assistencial”. El Barnaclínic ara té 16 llits en habitacions individuals.

Nova ubicació

Ara la pilota està sobre la teulada d’una comissió d’estudi formada per responsables del departament i de l’hospital, que han d’identificar la personalitat jurídica més adequada per substituir el Barnaclínic. Comín va dir ahir que una possibilitat és crear una fundació sense ànim de lucre pública o privada. En tot cas, el més probable és que la clínica canviï d’ubicació per evitar les ombres de privatització que sempre han envoltat el Barnaclínic.

stats