APICULTURA
Societat 24/08/2016

El Perelló, el poble més dolç de Catalunya

Té 50 explotacions apícoles i produeix el 25% de la mel del país

Roser Royo
3 min
El Perelló, el poble  més dolç de Catalunya

El PerellóSi haguéssim d’assenyalar en un mapa quin és el poble més dolç de Catalunya, sens dubte el dit ens portaria fins a la comarca del Baix Ebre, al Perelló, un municipi de poc més de 3.200 habitants on es produeix el 25% de la mel de tot Catalunya. Unes 700 tones de les 2.700 que en un any normal es poden produir al país. De les 115.275 arnes que hi ha censades a Catalunya, 19.471 són del Perelló, prop d’un 17%, segons dades facilitades per la Cooperativa Apícola Tarragonina del Perelló. I de la cinquantena d’explotacions apícoles que hi ha al poble, 27 són professionals, és a dir, que viuen exclusivament o en gran mesura de l’activitat apícola, i unes 125 persones treballen de manera directa en aquesta activitat. Algunes de les empreses més grans poden facturar entre els 400.000 i el milió d’euros anuals.

No hi ha cap estudi en profunditat que abordi per quins motius en aquest municipi del Baix Ebre ha emergit de manera natural un miniclúster especialitzat en un producte alimentari d’alta qualitat que només poden fabricar les abelles i que cada vegada és més escàs. “Aquí sempre hi hagut una gran tradició apícola, pràcticament cada casa tenia caixes d’abelles per a autoconsum o com a complement de les rendes agrícoles”, explica Francesc Brull, apicultor de tercera generació de l’Apícola Brull Casanova, una empresa familiar amb 2.300 arnes i 9 treballadors. En el seu cas els seus avis es van fer professionals el 1956, l’any de la gelada que es va carregar milers d’oliveres a la zona. Podríem dir que allò va ser l’embrió del que hi ha ara.

“Que sigui un terreny amb bones floracions de romaní i veure que al veí li va bé també explica que s’hi hagin afegit més productors”, apunta Josep Maria Margalef, president de la Cooperativa Apícola del Perelló. Com el Josep Maria, el seu germà Rossend va decidir dedicar-se a l’apicultura fa 32 anys. Abans havia sigut tractorista i pagès. Els seus avis tenien abelles i els van ensenyar l’ofici. “Vaig veure que a d’altres els anava bé el negoci i a més em va agradar molt la feina, l’aventura d’anar de nit amb les abelles i el fet de viatjar molt”, assenyala el Rossend. I és que els apicultors perellonencs fa dècades que fan la transhumància: transporten les arnes resseguint les floracions des de la costa fins a la muntanya per incrementar la producció anual. Ara a l’estiu fan escala al Pirineu. Rossend Margalef té 3.000 arnes i exporta el 65% de la mel que produeix. Entre els seus principals mercats hi ha el japonès. “És molt exigent però paga molt bé”, apunta. 15 euros 250 grams de mel, quan al mercat nacional en costa 6 un quilo.

Els últims anys també han vingut apicultors de fora que s’hi han acabat establint. És el cas d’Harildo Dávila, un apicultor uruguaià que fa quinze anys que va aterrar al Perelló. “Allà hi havia crisi. Un tècnic de Castelló em va parlar del Perelló i hi vaig fer cap per treballar per a una empresa apícola d’aquí”, explica. Dávila actualment es dedica a la cria d’abelles reina, i les exporta principalment al mercat estatal i europeu. En distribueix unes 4.000 i les envia per missatgeria. I ara veu possibilitats d’obrir-se mercat als països àrabs.

“Es tracta d’un minclúster local molt especialitzat que s’ha de promoure i al qual s’ha de donar suport”, apunta Juan Antonio Duro, director de la càtedra d’economia local i regional de les Terres de l’Ebre de la URV. Els apicultors diuen que ara viuen un moment dolç pel que fa als preus però que cada vegada és més difícil produir mel. Les alteracions climàtiques en redueixen la producció. Això els obliga a tenir més arnes i viatjar més, cosa que també acaba encarint un producte de quilòmetre 0 que cada vegada es fa més internacional.

stats