Societat 24/05/2013

Alerta per noves formes de consum d'alcohol

Els joves busquen emborratxar-se més de pressa a través de l'ull, l'anus o la vagina

Salvador Almenar
2 min

València.A banda del preocupant creixement del consum d'alcohol entre els joves, metges d'urgències i experts en toxicologia alerten de l'aparició de noves formes de consumir-ne que comporten seriosos riscos per a la salut. El cap de la unitat de toxicologia de l'Hospital General de València, Benjamín Climent, és un dels doctors que signen un article publicat a la revista Anales de Pediatría , en què expliquen que en els últims mesos han comprovat com cada vegada són més els casos d'adolescents que busquen aconseguir una intoxicació alcohòlica ràpida a través de la mucosa ocular, vaginal o anal. Aquestes pràctiques reben el nom d'eyeballing quan la persona aplica directament l'alcohol sobre la mucosa ocular, o tampax on the rocks quan els joves impregnen un tampó en algun tipus d'alcohol per després introduir-se'l a la vagina o a l'anus. L'altre nom d'aquesta pràctica és tampodka , perquè s'utilitza habitualment amb vodka.

El document que signa Climent amb altres metges d'urgències de diversos hospitals de Navarra, les Canàries i Galícia adverteix que aquestes modes, importades del Regne Unit, dels països de l'est d'Europa i dels Estats Units, comporten seriosos riscos per a la salut. Malgrat que "encara no hi ha publicacions científiques sobre aquestes pràctiques" que en determinin els efectes clínics, els experts alerten que l' eyeballing pot produir "lesions corneals greus amb eventual evolució a ceguesa", mentre que el tampodka pot augmentar el risc de patir "lesions mucoses i infeccions" a l'anus i la vagina. Els experts expliquen que aquestes pràctiques no substitueixen la ingesta d'alcohol, sinó que habitualment es realitzen després de beure'n grans quantitats. Climent explica que aquestes variants deriven d'un fenomen ja antic anomenat binge drinking : un terme que no té traducció i que consisteix a prendre una gran quantitat d'alcohol en poc temps amb la finalitat d'aconseguir "una intoxicació etílica ràpida".

Ànim d'experimentar

Segons el document, els adolescents que ho practiquen pertanyen a un nivell sociocultural alt i prenen alcohol d'aquesta manera amb "l'ànim d'experimentar", perquè consideren que els efectes es manifestaran més aviat i amb "més potència" i, moltes vegades, impulsats per les situacions de "desafiament" que es produeixen quan es consumeix en grup. Alguns també utilitzen aquests mètodes per evitar el "control patern" perquè, si no beuen cap licor, eviten que l'alè els faci olor d'alcohol, expliquen els experts.

A internet hi ha centenars de vídeos i de fòrums que expliquen què són i com es practiquen l' eyeballing o el tampodka . També hi ha exemples d'un altre mètode per prendre alcohol que segons els experts va arribar a Espanya l'estiu del 2011. Es tracta de l'oxy-shots , i consisteix a consumir l'alcohol mitjançant aerosols com els que s'utilitzen en els tractaments broncodilatadors. En inhalar l'etanol i no beure-se'l -i obviar, així, el filtre hepàtic-, la rapidesa d'acció és més alta. La contrapartida, però, és que existeix un alt risc que apareguin patologies pulmonars.

stats