Política 06/01/2014

El candidat oficial del PSC a Europa topa amb una 'outsider'

Sara González
2 min

BarcelonaEl líder de la Joventut Socialista de Catalunya, Javi López, ho té tot lligat en la cursa per ser el candidat del PSC per a les pròximes eleccions europees: el suport d'una bona part de la cúpula de Nicaragua i una número dos de la llista -la secretària de Política Europea del PSC, Esther Niubó- amb un suport transversal dins del partit. Tot i això, López tindrà competència. La secretària d'Europa de la federació de Barcelona, Eliana Camps, una dirigent amb bagatge en l'àmbit internacional, també ha oficialitzat ja la seva intenció d'iniciar la recollida d'avals -en necessita 67 del consell nacional- per poder presentar-se a les primàries del 8 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López, havent-se assegurat el tàndem amb Niubó -que era, d'entrada, la candidata natural perquè és especialista en assumptes europeus i ha sigut assessora al Parlament Europeu-, s'ha garantit un camí fàcil per obtenir els avals, que majoritàriament vindran de l'alt comandament de Nicaragua i afins.

A diferència del seu rival, que ja es va presentar oficialment el 17 de desembre com a aspirant a les europees, Camps preveu presentar-se en els pròxims dies. La dirigent compta amb suports de la federació barcelonina i, tot i no estar dins el sector crític del partit, pot guanyar-se el suport dels quadres locals del territori que no combreguen del tot amb el full de ruta de Navarro i que poden veure en ella l'alternativa a la línia oficialista.

López (28 anys) és jurista, té un màster en lideratge per a la gestió política i social i ha estat professor assistent d'institucions del dret comunitari a la UPF. Parla anglès i reivindica una política alternativa d'esquerres a Europa en què la socialdemocràcia recuperi el protagonisme perdut en els últims anys. Alerta que focalitzar les eleccions europees en la reivindicació de la consulta sobre la independència faria un "flac favor al país" en un moment en què cal canviar el rumb de la política europea.

Camps, que té 39 anys, va cursar el doctorat de relacions internacionals d'integració europea de la UAB, és llicenciada en dret i diplomada en relacions laborals. Ha viscut al Regne Unit i Alemanya, domina el francès, l'anglès i l'alemany, té coneixements d'àrab i treballa com a tècnica en assessorament jurídic i europeu en el Servei d'Acció Comunitària i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona. A l'Eurocambra vol fer bandera del "feminisme, l'europeisme i el socialisme". "Un canvi a Europa és molt necessari ara que els interessos privats de multinacionals, financeres i bancs han segrestat la defensa de l'interès públic", assegura Camps, que també considera que no es pot ignorar la voluntat majortiària del dret a decidir.

Sigui com sigui, el PSC vol apostar, en unes europees que s'auguren especialment difícils, per la carta del relleu generacional i trencar així amb la dinàmica d'enviar a Europa dirigents veterans, com és el cas dels eurodiputats sortints, Raimon Obiols i Maria Badia. En definitiva, Camps i López són dues cares noves per intentar reflotar un PSC que busca la fórmula per repuntar en els sondejos.

stats