Política 23/01/2014

Rajoy reclama que s'expliqui "la veritat" sobre la independència

i
M. Eugènia Quetglas
1 min

Madrid.Quina és la lletra petita del pla de Mariano Rajoy per frenar el pla sobiranista català és tota una incògnita, però el seu entorn fa córrer que en el discurs que farà dissabte a la convenció del PP català ensenyarà alguna de les seves cartes. Ahir durant el ple sobre l'última cimera europea que es va produir al Congrés, els partits catalans van intentar fer-l'hi dir, però no hi va haver manera. Rajoy va respondre que el debat europeu no era el context idoni per parlar de Catalunya, però va aprofitar l'ocasió per demanar-los -singularment a CiU- que expliquin "la veritat" sobre les conseqüències de la independència en l'àmbit europeu i que respectin el dret dels ciutadans a "estar ben informats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, durant mesos, des del PP es deia que la seva arma per aturar el procés seria "fer una campanya per explicar la veritat". De moment, ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va confessar que aprofitarà la seva intervenció al conclave de Barcelona per "desmuntar" les raons sobiranistes amb "arguments econòmics". No és descartable que utilitzi les balances fiscals que havia de presentar aquest mes, però que, de moment, amaga i rebaixi les xifres de dèficit fiscal.

Tres debats sobiranistes

El Congrés es trobarà el 3 de febrer amb tres proposicions de llei que reclamaran la competència a l'Estat perquè la Generalitat pugui convocar una consulta. A més de la del Parlament -que ja està en procés de tramitació a les Corts-, CiU, ICV i ERC van pactar ahir registrar dues proposicions més idèntiques entre si. L'única diferència és que una està firmada per 15 diputats i l'altra pels tres grups que la impulsen.

stats