Política 17/09/2015

Què hi fa Willy Toledo en un acte de la CUP?

L'actor es presenta per sorpresa en un míting de la CUP per donar suport a la formació i a la independència: "Si el poble català decideix la independència, jo estaré al seu costat"

Laia Vicens
2 min
L'actor Willy Toledo va fer acte de presència al míting de la CUP a Gràcia / LAURA BUSQUETS (ACN)

BarcelonaDavid Fernàndez estava a mig discurs quan, de sobte, aixeca la vista i el veu. I somriu. "Te me sientas aquí, y calladito, que eres muy peligroso", li etziba. El públic que desborda el centre cívic La Violeta, enmig del barri de Gràcia de Barcelona, es gira mirant a la porta. "Ha arribat el camarada Willy Toledo", anuncia l'exdiputat de la CUP. L'actor avança i seu a la primera fila, entre els aplaudiments dels assistents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És aquí per una gira teatral, però s'ha escapat al míting de la CUP per donar suport al partit d'esquerres que el representa, explica, perquè "porta molts anys en la lluita i mai ha tingut cap intenció de guanyar les eleccions, sinó de crear poder popular des de baix". Per a ell, la CUP és el partit "de la ruptura" i que dóna suport "a la classe obrera" del país.

Toledo, que en diverses ocasions ha estat el centre de la polèmica per les seves opinions polítiques, lamenta no ser català perquè creu que "no hi ha cap partit com la CUP" a nivell estatal. Per això, s'abstindrà a les eleccions generals. "No hi ha cap partit que representi els meus interessos", va dir. Ni tan sols Podem, formació que Toledo va criticar amb contundència perquè es presenten amb la dicotomia "o ens votes a nosaltres o ve la barbàrie, o si no estàs amb nosaltres vol dir que dónes suport al PP".

Va escoltar tot el míting des de la primera fila, amb rostre seriós i concentrat. Va aplaudir quan Fernàndez va reivindicar la CUP com l'únic garant de la justícia social i del procés. "Els de Junts pel Sí ens diuen: "Fallareu al procés?". No. I els dic: "I vosaltres, fallareu a la justícia social?". I aleshores, callen", va començar Fernàndez. "I els de Catalunya Sí que es Pot ens diuen: "Fallareu a la justícia social?". No, i els diem: "Vosaltres fallareu al procés?", i aleshores callen", va afegir. "Nosaltres som els que ho volem tot, perquè no renunciem a res", va sentenciar.

La independència, una "sacsejada" també per a Espanya

En acabar l'acte, i en un contacte amb els mitjans, Toledo va afirmar que la independència pot suposar "una sacsejada bastant important i inèdita" a l'estat espanyol. Un "al·licient" perquè els fonaments de l'Estat trontollin i "s'obri una esquerda al règim espanyol que ens ha tingut sotmesos", va assegurar.

Així, Toledo va mostrar el seu suport "sense fissures" al dret a l'autodeterminació dels pobles. I va avisar: "Si el poble català decideix la independència, jo estaré al seu costat". Un aliat del procés –i de la CUP– que va irrompre per sorpresa a l'acte de l'esquerra independentista. Amb el que va dir, potser els cupaires el fitxen, i, tot i ser "perillós", el fan participar dels mítings i perquè no hagi d'estar "calladito".

stats