L’EDITORIAL
Efímers 23/05/2014

La millora del nivell d’estudis: un bon senyal

2 min

Les dades fetes públiques ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) sobre el nivell d’estudis de la població suposen, en conjunt, una injecció d’optimisme per a un món, l’educatiu, que n’està ben necessitat. Mancat d’autoestima, instal·lat en una crisi permanent, fiscalitzat i qüestionat, afectat per reformes legislatives i retallades, al món de l’educació, sigui en el nivell que sigui, li calen bones notícies. Doncs bé, sense justificar eufòries, les dades de l’Idescat inviten, com a mínim, a relativitzar el pessimisme. Són només dades quantitatives, no qualitatives, però ni que només sigui en aquest terreny quantitatiu, dibuixen una evolució clarament positiva.

Segons les dades del cens, entre el 2001 i el 2011 s’ha produït una clara millora general en els nivells d’instrucció. L’evolució és esperançadora. Per exemple, gairebé s’ha doblat el percentatge de persones que disposen d’un grau, llicenciatura o doctorat. També ha crescut considerablement el nombre i percentatge dels que han cursat FP de grau mitjà o superior. I igualment han crescut els estudiants d’ESO i batxillerat. Si ho mirem al revés, la gent sense cap mena d’estudis s’ha reduït de l’11,2% al 8,3% i la taca negra dels analfabets ha passat del 2,3% (124.269 persones) del total de població a l’1,7% (106.217 persones). En aquest cas, afecta sobretot més grans de 65 anys i, dins aquest col·lectiu, dones. Tot i la rebaixa de l’analfabetisme, sens dubte aquesta xifra i aquest percentatge continuen sent massa elevats i, tanmateix, no ens han de fer perdre de vista la millora global de la instrucció.

Les dades també aporten més lectures positives, com ara la incorporació de les dones amb força al sistema educatiu, de manera que ja són majoria entre els titulats universitaris (representen un 53,8% del total ). L’increment de la formació professional és un altre bon senyal, ja que trenca la tendència a menystenir aquest tipus d’estudis, tan importants per a una economia diversificada. I, finalment, el fet que aquesta millora general s’hagi produït en part durant la crisi és també un factor a valorar: la consciència social sobre la importància d’una bona formació ha crescut.

stats