Efímers 29/07/2016

El lloguer públic, l’alternativa més segura pels que volen llogar un pis

Es tracta d’un programa que pretén mobilitzar els propietaris que tinguin habitatges buits o desocupats perquè el cedeixin durant un temps -entre 3 i 4 anys, depenent del cas- al parc d’habitatge de lloguer públic

Arnau Romaní
3 min
El lloguer públic,  l’alternativa més segura  pels que volen llogar un pis

Durant els últims 18 anys, Pilar Navarro ha llogat un pis del qual és propietària a un inquilí, que recentment ha decidit no renovar el seu contracte. Ella és una dona de Barcelona que fa 25 anys que té aquest pis, un àtic situat al districte de Nou Barris, en règim de lloguer, i de moment vol continuar mantenint-lo llogat.

“Amb el lloguer d’aquests anys, havia participat en un programa d’habitatge de lloguer públic de la Generalitat en què ells mateixos em buscaven l’inquilí i em pagaven una quantitat mensual que, tot i que potser podia estar una mica per sota del preu del mercat, era prou bo i sobretot em permetia no córrer riscos”, explica Pilar Navarro: “Per això, vaig decidir tornar a contactar amb la Generalitat, que em van aconsellar que parlés amb les oficines d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona”.

“La meva sorpresa va ser quan des de les oficines d’habitatge de la ciutat em van oferir acollir-me a un programa de lloguer públic on, a banda de pagar-me una quantitat fixa cada mes i de buscar-me ells mateixos un inquilí, m’oferien unes ajudes per reformar el pis. Es tracta d’un pis de 40 anys d’antiguitat que, si volia tornar a llogar, necessitava rehabilitar per deixar-lo en bon estat”.

Gràcies a aquest ajut, la Pilar ha pogut sanejar i pintar les parets, substituir integralment la cuina i posar-hi una vitroceràmica, renovar la instal·lació elèctrica i instal·lar-hi un ventilador i un radiador, entre altres millores. El 80% del cost d’aquesta despesa s’anirà descomptant de la quantitat que ingressi cada mes del lloguer.

A partir d’ara, serà l’Ajuntament qui s’encarregarà de buscar un inquilí pel pis i de preocupar-se que pagui, mentre que la Pilar anirà rebent les quantitats fixades -descomptant-li una part en concepte de despesa per rehabilitació-.

Descarregar de la preocupació el propietari

El pla al qual s’ha acollit la Pilar forma part dels programes de captació de pisos privats de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un programa que pretén mobilitzar els propietaris que tinguin habitatges buits o desocupats perquè el cedeixin durant un temps -entre 3 i 4 anys, depenent del cas- al parc d’habitatge de lloguer públic. Per fer-ho, el pla dota de les màximes garanties per al cobrament del lloguer els propietaris, independentment que el llogater pagui o no la mensualitat que li pertoca. El programa inclou també una assegurança multirisc de l’habitatge i la garantia que el pis es retornarà en bon estat quan acabi el període de cessió. A més, els propietaris que s’acullin als programes de captació de pisos de l’Ajuntament tindran una rebaixa del 50% de l’IBI.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, explica que l’objectiu a l’hora de posar aquestes facilitats és “descarregar de la preocupació el propietari: que no hagi d’estar pendent si el pis té desperfectes o si el llogater no paga quan li toca. No guanya el 100% del que podria guanyar al mercat privat de lloguer però a canvi li aportem una seguretat que en el mercat privat no sol trobar”.

Per participar en aquest programa, tan sols cal que el pis estigui situat a Barcelona, estigui desocupat i no requereixi reformes de tipus estructurals. En cas que necessiti reformes d’adequació -com era el cas del pis de la Pilar- el programa inclou uns ajuts per finançar-les de fins a 15.000 €. Del total de l’ajut, el 80% s’anirà retornant mensualment descomptant-lo de la renda del propietari, mentre que el 20% quedarà sufragat per l’Ajuntament.

Els pisos que els propietaris cedeixin gràcies als programes de captació d’habitatges passaran a la borsa d’habitatge públic i lloguer jove, per a persones que tinguin problemes econòmics per poder pagar el lloguer d’un pis. Aquestes persones pagaran un preu mitjà de 300 € mensuals pel lloguer de l’habitatge, sempre que aquesta xifra no superi el 30% dels seus ingressos. La diferència entre el que pagui el llogater i el preu del lloguer la pagarà directament l’Ajuntament, com a subvenció del parc de lloguer públic.

stats