ALIMENTACIÓ
Economia 18/09/2013

Panrico es col·lapsa i suspèn el pagament de nòmines als seus 4.000 empleats

L'empresa catalana treballa en un pla de viabilitat que passa per reconvertir el model de negoci

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Panrico, el grup català fabricant dels famosos Donuts®, deixarà de pagar als seus 4.050 treballadors. La companyia, controlada pel fons nord-americà Oaktree, va comunicar ahir a la plantilla que suspèn "de manera temporal" el pagament de les nòmines dels seus empleats, tal com va avançar a la tarda l'Ara.cat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup, fundat per la família Costafreda el 1962, ha vist com les seves vendes es reduïen dramàticament els últims anys a causa, bàsicament, de la crisi del consum a Espanya i de la irrupció de marques blanques molt més competitives en preus en aquest moments. La companyia, que l'any passat va facturar 500 milions d'euros, ha acumulat unes pèrdues de 700 milions durant els últims quatre anys. No obstant, aquest any preveia tancar l'exercici amb unes pèrdues operatives de 13 milions.

A més del seu producte estrella -que ha reduït la seva aportació als ingressos del grup dels 200 milions d'euros anuals a 80-, Panrico fabrica altres marques emblemàtiques, com Donettes®, Bollycao® i La Bella Easo®. El grup havia arribat a tenir 7.000 treballadors, però ara aquesta xifra s'ha reduït fins als 4.050, en bona part després de prescindir dels transportistes en plantilla (havien arribat a ser 3.500).

Panrico té sis plantes a Espanya (una de les quals a Santa Perpètua de Mogoda) i dues a Portugal. Segons el comunicat enviat ahir als treballadors, la suspensió del pagament de les nòmines afecta el salari d'aquest mes, però fonts pròximes a la direcció van apuntar que la duració de la mesura no està definida. "Esperem que se solucioni com més aviat millor", van afegir.

Els proveïdors cobraran

Els compromisos amb els proveïdors -principalment de matèries primeres- es mantenen intactes, segons les mateixes fonts. Des del sindicat UGT van apuntar que en principi els treballadors aniran a treballar amb normalitat, malgrat el "desànim" que suposa fer-ho sabent que no es rebrà retribució.

Panrico va comunicar divendres que Carlos Gila, exvicepresident de La Seda i expert en reestructuracions d'empreses, havia estat nomenat nou conseller delegat de la companyia en substitució de Joan Casaponsa, primer executiu des del 2011.

La companyia treballa en un "pla industrial sostenible" que passarà inevitablement per una redefinició del model de negoci. No obstant, fonts pròximes a la direcció garanteixen la "salvació" de l'empresa. Panrico competeix amb grups com Bimbo i Europastry.

Operació astronòmica

La família Costafreda -que va descobrir els famosos brioixos foradats als Estats Units als anys 60- va vendre Panrico a la firma britànica de capital risc Apax l'any 2005 per 900 milions d'euros. Apax, que tenia intenció de treure Panrico a la borsa, es va vendre les plantes de la Xina i Grècia l'any 2006, però encara havia d'afrontar alguna operació rellevant: la compra d'Artiach® a Kraft el 2008 i de La Bella Easo® el 2010. Aquell any la banca creditora va prendre el control de Panrico fins que el 2011 Oaktree va assumir el 80% de les accions.

Aquest fons va elevar a finals de juny del 86% al 100% la seva participació en capitalitzar els préstecs que havia concedit al fabricant de brioixeria i pans de motlle. El febrer del 2012 el grup havia pactat un pla de reestructuració financera que li va permetre reduir el deute dels 380 a 90 milions d'euros. Entre altres mesures, els treballadors de Santa Perpètua van aprovar una rebaixa salarial del 25% per garantir el futur de la planta. En assolir el 100%, Oaktree va sanejar el balanç de deute amb tercers.

stats