Efímers 02/12/2016

L’Ajuntament incentiva el lloguer de pisos

El consistori barceloní ofereix als propietaris que incorporin els pisos buits a la Borsa de Lloguer de l’Ajuntament a canvi d’avantatges com la garantia de cobrament i una assegurança

Daniel Romaní
4 min
L’Ajuntament incentiva  el lloguer  de pisos Objectiu: localitzar pisos buits

Hi ha força propietaris que tenen un habitatge buit i que no el lloguen perquè temen que els llogaters no el cuidin com ells voldrien, que el facin malbé, que no paguin puntualment, que han tingut una mala experiència amb llogaters i no volen tornar a tenir-ne... Però esclar, un pis buit, amb el pas del temps, es deteriora, i no és bo que n’hi hagi mentre hi hagi gent que en busca per llogar a preus raonables o assequibles.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un conjunt d’iniciatives per pal·liar aquesta situació, i ofereix als propietaris que el seu pis s’incorpori a la Borsa de lloguer de l’Ajuntament. A canvi d’això, tindran una sèrie d’avantatges: una garantia de cobrament del lloguer, una assegurança multirisc de la llar, a més de beneficis en els ajuts per a la rehabilitació i de facilitats de tramitació a través de l’assessorament tècnic i jurídic de l’Ajuntament, i assessorament en la tramitació de la certificació d’eficiència energètica (CEE) i cèdula d’habitabilitat (CH). Tindran també uns quants incentius econòmics, com una subvenció per a la rehabilitació de l’habitatge del 100% de l’import de les obres de rehabilitació (fins a un màxim de 15.000 €, prèvia valoració tècnica de l’habitatge i a canvi d’un contracte de 5 anys) i una subvenció del 50% de l’IBI.

Molta demanda interna

“L’oferta de lloguer a Barcelona és actualment massa petita, ja que hi ha molta demanda interna i molta pressió del turisme”, sosté el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, que posa de manifest que amb aquesta iniciativa “les persones que busquen pis podran accedir amb garanties a una borsa d’habitatges amb un preu assequible”.

Alguns dels punts forts d’aquesta proposta són, segons Josep Maria Montaner, que “el tracte amb els propietaris el fa l’Ajuntament, i que el propietari cobra passi el que passi. Pot ser que l’Ajuntament tardi tres o quatre mesos a llogar un pis, però el propietari que s’ha apuntat a aquesta iniciativa té una garantia total de cobrament; de tota manera, el preu del lloguer del pis que es pacta amb el propietari, en funció de les variables habituals -el barri, la superfície, l’estat del pis, els anys que fa que es va construir, si està ben connectat o no amb el metro o altres transports públics...-és aproximadament un 20% per sota del preu del mercat”, subratlla Montaner.

“Al sector immobiliari, sobretot les empreses a les quals els convé que hi hagi una certa estabilitat d’oferta i demanda de pisos, li interessa que hi hagi més oferta de lloguer. I a les plataformes digitals també els interessa, ja que cobren en funció dels anuncis, no pas dels pisos que venen o lloguen, de manera que ja els sembla bé que hi hagi intervenció pública en aquest tema”, afegeix Montaner. Tot està a punt, doncs, perquè hi hagi més habitatges de lloguer a Barcelona, cosa que permetrà frenar la pujada de preus.

BARCELONA NECESSITA 100.000 HABITATGES PÚBLICS

Prevenir i atendre l’emergència habitacional, garantir el bon ús de l’habitatge, ampliar el nombre de pisos assequibles i rehabilitar el parc existent són els grans eixos del nou Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025. El pla es proposa garantir la funció social de l’habitatge i avançar en la construcció d’un servei públic d’habitatge a l’altura de les millors pràctiques d’altres ciutats europees. Aquest nou instrument que aporta un munt de mecanismes per defensar el dret a l’habitatge indica que Barcelona hauria de disposar l’any 2027 d’un parc mínim del 15% dels habitatges principals destinat a polítiques socials, cosa que correspondria a prop de 100.000 habitatges públics.

OBJECTIU: LOCALITZAR PISOS BUITS

Ja ha començat el treball de camp per elaborar un cens d’habitatges buits a Barcelona, concretament als barris de la Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver i el Besòs i el Maresme. Aquest treball de camp tindrà una durada de sis mesos; després continuarà fent-se als barris de la Vila de Gràcia i el Raval.

El mètode que es fa servir per trobar pisos sense ús és pioner a Catalunya i a la resta de l’Estat: permet, d’una banda, elaborar el cens de pisos buits, i d’una altra, elaborar un registre dels solars disponibles per construir habitatge. A la llarga, també servirà per fer un seguiment del manteniment d’aquests immobles. El de Barcelona és el primer Ajuntament de l’Estat que posa en marxa un sistema de detecció de pisos i solars buits. A la resta de l’Estat només du a terme un sistema per localitzar pisos buits el govern del País Basc, a través de l’empresa Bizigune, que ha mobilitzat uns 5.000 immobles des del 2004. A Europa, el referent és l’Empty House Agency del Regne Unit.

Temps i recursos

Fer un cens de pisos buits no és fàcil; demana temps i recursos. Per això, un equip de treball visita els immobles d’una llista obtinguda a través de la informació del padró, del cadastre i de factures de l’aigua que facilita Aigües de Barcelona. El treball de camp consisteix a comprovar in situ la situació real de cadascun dels pisos d’aquesta llista -n’hi ha que estan plens de pols, i de teranyines-, visitant-los un per un. Un altre equip es dedica a la difícil tasca de localitzar els propietaris dels pisos.

Hi treballen 15 persones procedents de plans d’ocupació, amb tres tècnics municipals i el suport d’un especialista en estudis i treballs de camp extern. El procediment preveu fins a un total de cinc visites per pis per poder comprovar mitjançant diferents mecanismes si al pis en qüestió hi ha persones vivint-hi. Un cop detectat l’habitatge en desús l’Ajuntament es posarà en contacte amb el propietari per oferir-li la possibilitat d’incorporar el pis a la Borsa de Lloguer.

*Pàgines d’informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

stats