07/02/2016

Els socialistes i el mètode C’s per desactivar el procés

1 min
Els socialistes  i el mètode C’s per desactivar el procés

Cap de PolíticaAmb tacticisme, perquè la urgència de Pedro Sánchez és mantenir-se al capdavant del PSOE, el candidat a la presidència del govern espanyol es nega -de moment- a triar entre Ciutadans i Podem. Albert Rivera i Pablo Iglesias són incompatibles perquè el seu objectiu és ocupar el despatx principal de la Moncloa. La batalla que lliuren és pel poder. Però també és difícil imaginar una entesa entre els dos perquè els seus projectes polítics encarnen dues aproximacions contraposades de la idea d’Espanya: des de l’òptica catalana, que la socialdemocràcia espanyola es decanti per l’un o per l’altre és significatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un govern del PSOE amb Ciutadans significaria abordar el procés sobiranista diluint-lo en la reforma constitucional. Com deia la socialista Meritxell Batet en una entrevista a l’ARA, el simple fet de parlar de canvis ja “ajudarà a normalitzar la situació”. El fil que recorreria aquesta coalició és que refent l’edifici (“la fatiga de materials”, que diu Valentí Puig) n’hi hauria prou per afeblir la potència de l’independentisme.

La via Podem

El pacte d’esquerres, en canvi, està obligat a donar una solució específica a Catalunya perquè Pablo Iglesias ha descobert el graner de vots que té a Catalunya i la projecció interna d’Ada Colau. La via Podem només pot guanyar si dóna resposta al dret a decidir.

Pedro Sánchez ha de triar. El seu federalisme soft casa millor amb el mètode de C’s però això té un preu elevat per al PSOE: deixar un gran espai per a la nova esquerra -ara sí?- desacomplexadament plurinacional.

stats