Política 03/03/2017

La sentència de l'Estatut permet a Junts pel Sí i la CUP ignorar la resolució del Consell de Garanties

El Tribunal Constitucional va derogar el caràcter vinculant de les decisions de l'òrgan consultiu català

Gerard Pruna
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaConsiderada per molts l'origen del procés, la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut serà, per una vegada, aliada de Junts pel Sí i la CUP. El tribunal va suprimir l'any 2010 el caràcter vinculant de les decisions del Consell de Garanties Estatutàries, per la qual cosa la resolució d'aquest divendres que considera inconstitucional el compromís explícit sobre el referèndum als pressupostos només és orientativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, els dos grups independentistes poden, si així ho desitgen, no atendre el dictamen del Consell de Garanties i mantenir la disposició addicional que inclou el compromís explícit amb el referèndum. De fet, tal com va explicar l'ARA, el Parlament no sempre compleix les recomanacions de l'òrgan consultiu de la Generalitat.

Segons un informe intern del Consell de Garanties, al qual ha tingut accés l’ARA, el Parlament ha seguit, des del 2009, el 87,10% de les seves conclusions pel que fa a proposicions i projectes de llei, inclosos els pressupostos. Això implica que els grups parlamentaris i l’executiu han modificat els textos legislatius per ajustar-los a la Constitució i a l’Estatut. La xifra encara s’eleva més en el cas dels decrets llei del Govern: el Parlament sempre ha fet cas del CGE a l’hora de validar normes emeses per l’executiu.

Tanmateix, poder ignorar la resolució del Consell de Garanties no exclou que, en cas de no atendre-la, els comptes puguin anar a parar al Tribunal Constitucional, que sí que té capacitat de subscriure dictàmens vinculants.

Posar en risc el "monopoli" del TC

La sentència de l'Estatut esgrimia que l'article 76.4 de l'Estatut -que dotava de caràcter vinculant els dictàmens del Consell de Garanties- era inconstitucional perquè "perjudica el monopoli de rebuig a les normes amb caràcter de llei reservat per l'article 161 de la Constitució" al mateix Tribunal Constitucional. Segons la sentència, el fet que el Consell de Garanties pogués interferir un cop ja s'havia aprovat la llei "acostava massa" les seves competències a les del Tribunal Constitucional.

JxSí i la CUP debaten si canvien la referència al referèndum

Per primer cop, els pressupostos del Govern fan referència explícita a la convocatòria d'un referèndum d'independència. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) els acaba de dir que el redactat que han escollit és inconstitucional i, ara, fonts del Govern i de la CUP, han explicat a l'ARA que estudien la possibilitat de modificar la disposició addicional. El compromís amb el referèndum es manté intacte i els grups independentistes són conscients que el punt de vista del CGE no és vinculant, però també són conscients que el dictamen de l'òrgan consultiu podria esdevenir la base d'un recurs d'oposició al TC.

Les opcions són tres: suprimir la disposició addicional que fa referència explícita al referèndum, canviar el redactat a través d'una esmena parlamentària o mantenir el text intacte i optar per la desobediència a cara descoberta. La resolució es coneixerà en els propers dies, ja que el debat final dels pressupostos es podria fer la setmana que ve.

stats