Política 29/12/2011

Els partits polítics esperen que la imputació d'Urdangarin serveixi per conèixer tota la veritat

Representats dels partits polítics espanyols i catalans han mostrat respecte per la decisió judicial i el seu desig que la investigació aclareixi els fets com més aviat millor

Agències
3 min

MadridEls principals partits polítics espanyols, PP i PSOE, han expressat aquest dijous el seu total respecte a les decisions judicials i han confiat que la imputació del duc de Palma, Iñaki Urdangarin, serveixi per conèixer tota la veritat i aclarir els fets com més aviat millor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han assegurat diferents dirigents d'aquests partits després de conèixer la decisió del jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, d'aixecar el secret de sumari de la investigació que s'està duent a terme per presumptes irregularitats a l'Institut Nóos, que va presidir fins al 2006.

PP: El vicesecretari de Comunicació, Esteban González Pons, ha manifestat el seu absolut respecte per la decisió del jutge i ha confiat que la imputació d'Urdangarin serveixi per aclarir "els fets i les responsabilitats". González Pons ha demanat també que es respecti la presumpció d'innocència de totes les persones implicades en el cas, entre els quals hi ha el soci de Urdangarin, Diego Torres, i altres càrrecs de l'Institut Nóos, com Ana M. Tejeiro, Marco Antonio Tejeiro, Miguel Tejeiro i Salvador Trinxet.

PSOE: En aquesta línia s'han expressat fonts de la direcció socialista que han assenyalat que "el PSOE, com fa davant qualsevol actuació judicial, manifesta el seu profund respecte per la decisió de la Justícia" i han reiterat el seu desig que s'aclareixi tot el que ha passat.

CiU: El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha volgut mostrar el seu "respecte absolut" per la decisió d'imputar el marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, pels seus negocis a l'Institut Nóos. "Això és una decisió de l'àmbit judicial i com hem expressat sempre, la posició del Govern és de respecte absolut a les posicions de la justícia, en aquest cas i en el que sigui".

ERC: El diputat Pere Aragonès ha considerat "sorprenent i significatiu" que la notícia de la imputació d'Urdangarin arribi immediatament després que ahir la Casa del Rei fes públic per primera vegada el repartiment dels diners que rep anualment la casa reial dels pressupostos generals de l'Estat.

ICV-EUiA: En una compareixença al Parlament català, la portaveu del partit, Dolors Camats, ha cridat a reflexionar sobre "si ens fa falta en un sistema democràtic i al segle XXI una institució com la monarquia".

IU: Cayo Lara ha opinat que el cas "no ha fet més que començar" i ha suggerit que, amb la decisió del jutge, s'està imputant "alguna cosa més que una persona", en al·lusió als "silencis i possibles encobriments". El diputat d'IU Gaspar Llamazares creu que el monarca ha de fer públiques les seves finances i patrimoni, no només el desglossament del pressupost que rep de l'Estat, com va fer ahir, per demostrar que la casa reial és completament aliena a les activitats presumptament irregulars d'Iñaki Urdangarin.

UPyD: Rosa Díez, ha dit que la casa reial ha de col·laborar, en la mesura que li correspongui, en la investigació sobre Iñaki Urdangarin i s'ha mostrat convençuda que així ho farà per ser també "exemplar". Ha aplaudit així mateix que el rei hagi actuat abans que la mateixa Justícia en apartar el marit de la infanta Cristina dels actes oficials i haver-se distanciat "expressament" del seu gendre en el seu missatge de Nadal.

BNG: el seu portaveu de partit, Guillerme Vázquez, ha demanat que es depurin les responsabilitats i que es faci realitat l'asseveració del rei Joan Carles que "tots els ciutadans som iguals davant la llei". Després de conèixer aquesta notícia, el líder del BNG, que ha reclamat la presumpció d'innocència dels imputats, ha expressat la "preocupació" de la seva formació pel fet que "pràctiques irregulars i fins i tot corruptes" s'hagin produït presumptament per part "de qui tan a prop es troba del cap de l'Estat ".

stats