Política 20/05/2017

El Parlament d'Irlanda crea un grup sobre Catalunya i convida Romeva a la primera reunió

El conseller d'Afers Exteriors explicarà el 24 de maig a diputats i senadors els passos que seguirà el Govern per convocar el referèndum

Acn
2 min
La diplomàcia catalana ha de tirar d’imaginació per fer-se present al món.

LondresEl Parlament d'Irlanda segueix l'exemple de Westminster i també comptarà amb el seu propi grup de discussió sobre Catalunya, segons ha pogut saber l'ACN. Diputats i senadors del Fine Gael, el Fianna Fáil i el Sinn Féin, els principals partits amb representació a l'Assemblea i al Senat irlandesos, juntament amb parlamentaris independents, han impulsat la creació del grup d'amistat amb Catalunya que ha convidat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, a la seva primera sessió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte, el 24 de maig a Dublín, permetrà a Romeva explicar els passos que pretén seguir el Govern per convocar el referèndum d'independència a Catalunya. L'anomenat Oireachtas Friends of Catalonia té com a objectius reforçar les relacions institucionals entre Catalunya i Irlanda, estrènyer els llaços comercials i potenciar la representació cultural i social catalana a Irlanda. Romeva viatjarà a Dublín com ja va fer el març passat amb el grup de discussió creat al Westminster. El conseller explicarà les accions del govern català en un acte institucional a la House of the Oireachtas de Dublín, el nom amb què es coneix el Parlament irlandès.

Accions més enllà de la política

El grup també farà un especial èmfasi en les relacions comercials entre Irlanda i Catalunya: actualment, el 24% de les exportacions de l'estat espanyol a Irlanda són catalanes i es calcula que hi ha més de 500 empreses a Catalunya que exporten regularment a aquest país. A més, firmes com Gas Natural, Catalana Occident o Grífols tenen seu a Irlanda.

Un altre dels objectius de l'Oireachtas Friends of Catalonia és promoure la llengua i la cultura catalanes a Irlanda i potenciar, sobretot, l'ensenyament del català. Actualment la Universitat de Cork i la National University of Ireland, a Dublín, ofereixen estudis reglats de català i un dels objectius del grup és ampliar l'oferta a d'altres centres. Finalment, també es busca donar més visibilitat a grups culturals i entitats com els Castellers d'Irlanda o el Casal Català de Dublín.

Grups d'amistat a d'altres països d'Europa

La creació del grup d'amistat que impulsarà el Parlament irlandès se suma a d'altres iniciatives semblants que s'han succeït en els últims anys a Europa. Suïssa, Estònia i Finlàndia han creat grups d'amistat amb Catalunya i més recentment, al març, el Parlament de Westminster va oficialitzar la creació d'un intergrup que inclou membres de la Cambra dels Comuns i dels Lords de tots els partits polítics.

stats