Política 22/09/2014

La partida d'escacs del 9-N: les variables de Mas per agafar a contrapeu Rajoy i el TC

L'alt tribunal es reuneix de dimarts a dijous, el president espanyol serà a la Xina gairebé tota la setmana i Pujol compareix divendres al Parlament

Roger Mateos
3 min

BarcelonaDes que divendres passat el Parlament va aprovar la llei de consultes, Artur Mas manté un joc tàctic amb les institucions espanyoles per evitar donar pistes sobre el moment que triarà per signar el decret de convocatòria del 9-N. El govern espanyol ja ha advertit que ho té tot a punt per tombar la consulta del 9 de novembre: tan bon punt Mas la convoqui, pensa recórrer-la al Tribunal Constitucional (TC) perquè la suspengui automàticament de forma cautelar, fins que –poden passar anys– emeti sentència. Mariano Rajoy havia fet reservar als seus ministres la tarda de dissabte passat per si hagués calgut aprovar ja els recursos, però no va ser el cas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per esquivar una suspensió immediata de la llei i poder anar desplegant els instruments per votar el 9-N, Mas amaga el calendari. Sobre el paper, la llei de consultes aprovada divendres s'ha de publicar en un termini de 15 dies al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC). Des d'aquell moment, la llei entrarà en vigor, Mas tindrà llum verda per signar el decret i Rajoy podrà recórrer. Però el president de la Generalitat no esgotarà el termini: ja ha confirmat que signarà el decret algun dia d'aquesta setmana. Amb quines variables treballa per triar-lo?

La principal: el TC té reunió ordinària aquesta setmana. Concretament, es reuneix entre dimarts i dijous. Per tant, si Mas signés dimarts o dimecres, el govern espanyol podria afanyar-se a aprovar els recursos pertinents i adreçar-los al TC perquè paralitzés de cop els preparatius de la consulta. Signar en els dies posteriors podria agafar a contrapeu el TC, que no té més reunions ordinàries previstes fins al 7 d'octubre, tot i que en tal cas els magistrats podrien celebrar un ple extraordinari de l'alt tribunal abans d'aquesta data per frenar el desplegament de les eines per celebrar el 9-N.

Rajoy no torna fins dissabte

Un altre dels factors que cal tenir en compte és el viatge que té en agenda el mateix Rajoy aquesta setmana. Dimarts a la nit marxa a la Xina en visita oficial i no torna fins dissabte. Tècnicament seria possible que el consell de ministres de divendres (presidit aquest cop per Soraya Sáenz de Santamaría) portés la consulta al TC, o fins i tot es reunís abans d'urgència, però amb Rajoy absent s'accentuaria la imatge de ser agafats per sorpresa.

A la guerra de nervis d'aquesta setmana entre l'Estat i la Generalitat s'hi afegirà la compareixença de Jordi Pujol, aquest divendres al Parlament, per donar explicacions per l'herència milionària ocultada a l'estranger. Fer coincidir la signatura del decret amb aquesta compareixença seria aprofitat per denunciar una estratègia per "tapar" el cas Pujol amb el 9-N.

El dia de la signatura és ara mateix el secret més ben guardat al Palau de la Generalitat. Com més dies passin des de llavors fins que el TC bloquegi el procés, més temps tindrà el Govern per anar desplegant les eines de la consulta: reunions de la comissió de control –amb les funcions clàssiques de la Junta Electoral Central–, posada en marxa de les comissions de seguiment –semblants a les juntes electorals provincials–, exposició pública del registre de participació –amb crida inclosa als catalans residents a l'estranger perquè s'hi apuntin– i sorteig dels prop de 48.000 membres de les meses de votació –24.000 titulars i 24.000 suplents–. La intenció del Govern és, en tot cas, tirar endavant els preparatius, passi el que passi. I per això es guarda alguna carta jurídica a la màniga per justificar que pugui anar preparant el 9-N, per si el TC decidís, hipotèticament, aixecar la suspensió cautelar abans de la data fixada per votar.

stats