Operació Lezo
Política 22/04/2017

Presó sense fiança per a Ignacio González

El jutge li atribueix haver desviat un milió de la Comunitat de Madrid per “sanejar” els comptes del PP

Mariona Ferrer I Fornells / Manuel Altozano
3 min
La Guàrdia Civil va traslladar ahir l’expresident madrileny Ignacio González per declarar a l’Audiència Nacional.

MadridJaume Matas i... Ignacio González. Des d’ahir el PP suma un segon expresident autonòmic enviat a la presó per la justícia. Si bé encara no és per una condemna en ferm, com en el cas de l’expresident balear, el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco va decretar ahir presó incondicional sense fiança per a l’expresident de la Comunitat de Madrid, un dels gripaus d’Esperanza Aguirre que ha posat el PP regional contra les cordes després que explotés l’operació Lezo a mitjans de setmana. Velasco atribueix a González haver desviat un milió d’euros de l’empresa informàtica de la Comunitat (ICM) per “sanejar” els comptes del PP, i xifra en almenys 23,3 milions d’euros el saqueig a les arques públiques madrilenyes per part de la presumpta trama corrupta dirigida per González.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge també acusa l’expresident madrileny d’haver rebut una comissió de la constructora OHL per la concessió de la línia de tren Móstoles-Navalcarnero, així com d’irregularitats en l’adjudicació del camp de golf del Canal de Isabel II, de facturacions fictícies i d’ús habitual de diners públics en efectiu. El frau, doncs, va camí d’equiparar-se a la fortuna de l’extresorer del PP Luis Bárcenas -fins a 47 milions a Suïssa- o al saqueig del Palau de la Música a mans de Fèlix Millet i Jordi Montull -30 milions segons la fiscalia i l’acusació popular.

Les primeres interlocutòries de Velasco, que des de dimecres ha interrogat els 13 detinguts en l’operació Lezo, assenyalen sobretot en una direcció: l’adquisició de l’empresa brasilera Emissão el 2013 a través de la filial llatinoamericana del Canal, Inassa, per un preu molt més alt per enriquir-se. Segons el jutge, la compra va ser “hipervalorada fictíciament” a través d’empreses pantalla des de paradisos fiscals fins a “malversar aproximadament 25 milions de dòlars (23,3 M€) de patrimoni públic madrileny”. González, en un interrogatori de gairebé tres hores, ho va negar tot, però el jutge considera que n’és el responsable.

Amb ell hi hauria l’home de confiança de González a l’Amèrica Llatina i fins l’any passat president de la filial del Canal al continent -i també conseller de La Razón -, Edmundo Rodríguez Sobrino, per a qui el jutge també ha decretat presó incondicional sense fiança. De fet, el president i el director del rotatiu, Mauricio Casals i Francisco Marhuenda, estan imputats per intentar salvar-lo a través de coaccions a l’actual presidenta, Cristina Cifuentes.

Tota la trama funcionava com una “organització criminal”, segons el jutge, marcada pels lligams familiars. Per una banda, té indicis que una filla de Rodríguez Sobrino estaria controlant el patrimoni ocult del pare a l’estranger, i per l’altra, també farien gestions tant el germà com el cunyat de l’expresident madrileny, Pablo González i Juan Caballero, per als quals s’ha decretat presó sota fiança. El primer hauria realitzat activitats corruptes en tres continents i fins i tot pagat suborns al govern veneçolà. A més, la Guàrdia Civil creu que hauria blanquejat diners a través del seu pare, de 90 anys, Pablo González Liberal, amb una llarga trajectòria al PP.

El PP pressiona Aguirre

Mentrestant, el president espanyol intenta mirar cap a una altra banda. No s’ha referit encara a González, mentre Génova acorrala Aguirre perquè dimiteixi. Des de Sevilla, Rajoy va cridar ahir a la unitat. “Al PP mai ningú es porta malament”, va dir en una trobada de les joventuts del partit, a qui va demanar que evitin caure “en el pitjor dels errors: generar divisió”. Tancava així una setmana horribilis : cridat com a testimoni en el judici a la Gürtel, l’operació Lezo ha sacsejat tots els poders de la capital espanyola: el polític, l’econòmic -amb escorcolls a grans empreses-, el judicial -les ingerències de la fiscalia- i el periodístic -la imputació de Marhuenda.

Llibertat sota fiança per al ‘compi yogui’ de Letícia

Hi ha un nom que surt una vegada i una altra en les causes per corrupció a Madrid, el de l’empresari Javier López Madrid. Gendre de Juan Miguel Villar Mir i amic d’infància de Felip VI, va ser detingut dijous a la nit en el marc de l’operació Lezo i el jutge l’ha deixat en llibertat sota fiança de 100.000 euros. Se l’acusa d’haver pagat comissions a González a canvi d’adjudicar una obra a OHL, de la qual és directiu. López Madrid ha aconseguit estar imputat per corrompre dos alts càrrecs en el presumpte finançament il·legal del PP: Francisco Granados i ara González. Condemnat a sis mesos de presó per les targetes black, tot i estar imputat va rebre el suport dels reis. Letícia l’anomenava carinyosament compi yogui.

stats