CAS NÓOS
Política 07/01/2014

La infanta Cristina, pendent d'una imputació més que probable

El jutge del cas Nóos hauria de dir aquest dimarts si torna a citar la filla del rei Joan Carles

Enric Borràs
2 min

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, torna aquest dimarts de les vacances de Nadal. I s'espera que ho faci amb un regal llarg i poc embolicat: una interlocutòria en què hauria d'aclarir d'una vegada si, tal com s'espera, torna a citar com a imputada la filla del rei d'Espanya i dona d'Iñaki Urdangarin, Cristina de Borbó. Els mesos que Castro ha passat investigant, sense el suport del fiscal ni d'Hisenda, les activitats econòmiques de la infanta i l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit -Aizoon- han deixat clar que el jutge vol fer-la seure a la banqueta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La filla del rei ja es va salvar d'enfangar-se, a ella i a tota la família, en l'escàndol de la corrupció quan va evitar la primera imputació del jutge, ara fa vuit mesos. Llavors, arran d'un recurs fet pel fiscal del cas, Pedro Horrach, l'Audiència de Palma va suspendre la citació perquè va descartar que hi hagués indicis que la incriminessin respecte de la gestió de la trama Nóos. Però el tribunal va deixar una porta oberta: la d'un possible delicte fiscal o de blanqueig de diners.

De llavors ençà, el jutge Castro ha seguit l'únic camí que li va deixar obert l'Audiència i ha investigat amb tot detall tots els elements que hi tenien relació. Fins al punt que el fiscal, l'acusador del cas, li ha recriminat que demanés proves innecessàries.

Aquesta vegada, si el jutge reincideix i, com el 3 d'abril, torna a citar com a imputada la filla del rei, és molt probable que com a mínim una part de la història es repeteixi. És d'esperar que alguna de les parts, com ara els advocats de la duquessa de Palma o del seu marit, facin un recurs en contra de la citació. Llavors l'Audiència hauria de tornar a decidir, però si el jutge, en la interlocutòria que fa mesos que prepara, ha seguit el camí que el tribunal va deixar obert, la citació podria prosperar.

Aquesta vegada és probable que el fiscal no es vulgui banyar encara més en la defensa de la infanta -ja ho ha fet molt-, sobretot si es té en compte que hi ha moltes altres parts personades en el procés que podrien fer el recurs a l'Audiència. El govern espanyol de Mariano Rajoy mateix també es va pronunciar, a través dels seus advocats, en contra de la citació.

Acusació

Pedro Horrach s'oposa a la imputació de la infanta argumentant que no hi ha prou indicis en contra seva i que ell, que com a fiscal hauria de dirigir l'acusació, no la veu viable. Amb tot, la filla del rei d'Espanya és l'única membre de la direcció de l'Institut Nóos que ni tan sols ha declarat com a testimoni en una causa en la qual el jutge i el fiscal han interrogat més de dues-centes persones, incloent-hi treballadores de la neteja i administratius que varen fer un sol dia de feina per a la trama Nóos. Això fa, per molts, difícil de creure la frase de "la justícia és igual per a tothom" que el rei d'Espanya no ha tornat a dir enguany en el seu discurs de Nadal.

El jutge va demanar a les parts del cas que es pronunciessin sobre una "hipotètica imputació" de la infanta. D'això en fa un mes i per aquest motiu s'espera que avui s'hi pronunciï, tot i que és ell qui decideix i pot fer-ho en qualsevol moment.

stats