Política 22/04/2013

El Govern vol cobrar un impost a bancs i promotors pels pisos buits

La nova taxa només afectaria persones jurídiques, és a dir, entitats bancàries i immobiliàries, tot i que el president Mas des del Brusel·les ha matisat que "ho estan estudiant"

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat en una entrevista a RAC1 que el departament que dirigeix està treballant en una nova taxa que gravarà bancs i promotors pels habitatges buits. A Catalunya hi ha uns 80.000 pisos nous tancats sense previsions d'entrar en lloguer, i més de 400.000 si a aquesta xifra s'hi sumen els pisos de segona mà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou impost, que s'inclouria en la llei d'acompanyament dels pressupostos, afectaria persones jurídiques, i no les físiques. Per tant, només haurien de pagar la taxa els bancs i els promotors immobiliaris. El nou gravamen s'emmiralla en el mateix model implantat a França, on en cinc anys s'han reduït un 40% els pisos buits.

Santi Vila troba "inadmissible" que cada dia hi hagi famílies desnonades, i que hi hagi un parc d’habitatges buits nous a Catalunya. Territori vol incentivar el lloguer i ha anunciat que l’impost serà retornat si es demostra que els pisos s’han posat al mercat. El conseller ha especificat que la taxa "només s'inclourà en els municipis on hi hagi una demanda d’habitatges de lloguer”.

Hores més tard, però, el president Atur Mas ha matisat les paraules del conseller Vila: "No està acordat, no ho dono per fet", i ha afegit: "Es tracta de fer polítiques que permetin posar habitatges buits al mercat però sense arribar a usurpar la propietat. No hi ha una solució definitiva en aquest aspecte, si bé en l'últim Consell Executiu es va presentar l'impost sobre habitatges com una possibilitat".

Vila també ha parlat de les obres a la línia 9 del metro, del TGV, de les relacions amb Foment i de la necessitat de fer una consulta pactada amb l'Estat.

stats