Política 09/03/2016

L’últim maldecap de la Zarzuela

Felip VI i Letícia van enviar missatges de suport a l’empresari López Madrid quan va esclatar l’escàndol de les targetes ‘black’

Ara
3 min
Els reis d'Espanya, Felip VI i Letizia.

BarcelonaUn altre maldecap de la Zarzuela. Mentre el degoteig de declaracions a l’Audiència de Palma va castigant la monarquia i el rei observa el bloqueig de la investidura a Espanya, una nova polèmica va esquitxar la casa reial. Segons va avançar Eldiario.es, Felip i Letícia van donar suport a l’empresari Javier López Madrid -avui investigat per haver finançat il·legalment el PP de Madrid- en ple escàndol per les targetes black de Caja Madrid i Bankia. La capçalera digital va aportar documents de com el monarca i la reina van enviar missatges de suport al gendre de Juan Miguel Villar Mir. López Madrid va intentar esborrar-los del seu telèfon mòbil, però la Guàrdia Civil n’ha recuperat part del contingut gràcies a la investigació d’un altre cas en què també estaria implicat l’empresari en relació a un presumpte assetjament sexual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Felip i Letícia mantenien una relació d’amistat amb López Madrid, almenys en aquell moment. “Et vaig escriure quan va sortir l’article d’allò de les targetes a la merda de LOC i ja saps el que penso, Javier. Sabem qui ets, saps qui som. Ens coneixem, ens estimem i ens respectem. La resta, merde. Un petó, compi yogui ( miss you!!! )”, va escriure la reina el 15 d’octubre del 2014, que consta com a “Ltzia” en els contactes del mòbil del gendre de Villar Mir. Segons Eldiario.es, Letícia i López Madrid compartien a l’època dels missatges classes particulars de ioga, d’aquí que es refereixi a ell com a “ compi yogui ”. “La merda de LOC” que esmenta la reina podria ser el reportatge publicat pel suplement del diari El Mundo, La Otra Crónica, tres dies abans del missatge, que es titulava “Javier López Madrid: l’íntim del rei Felip amb targeta black ”. En aquell moment, acabaven de transcendir els detalls de les despeses realitzades pels consellers i directius de Caja Madrid i Bankia.

López Madrid encara espera que l’Audiència Nacional dicti data del judici per aquest cas. La fiscalia demana per a l’empresari un any i mig de presó per apropiació indeguda arran de l’ús fraudulent de les targetes, tot i que el conseller delegat del Grupo Villar Mir ha retornat els diners gastats (34.807 euros).

Segons consta en la informació recollida per la Guàrdia Civil, els reis d’Espanya i l’empresari compartien un xat. En les converses que han transcendit, López Madrid es va mostrar reconfortat pel suport rebut des de la Zarzuela: “Us ho agraeixo molt. En el futur extremaré la cura, vivim en un país molt difícil i seré encara més conscient de la meva conducta”. Felip VI, identificat al mòbil de l’empresari com a “PF PT” (príncep Felip, particular), va contestar a l’agraïment amb aquesta reflexió: “I tant! M’uneixo al xat, però prefereixo tenir una estona per parlar sense intermediació electrònica ni telefònica. Mengem demà? Una abraçada”.

Crítiques d’ERC i IU

La publicació dels missatges, àmpliament comentats a les xarxes socials, va generar reaccions polítiques. La més aguda va ser la de Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, que va qualificar la conversa dels reis amb López Madrid com la “versió borbònica i monàrquica del Luis, sé fuerte ” que va pronunciar Mariano Rajoy, i que va demostrar el seu lligam amb Luis Bárcenas. El diputat Alberto Garzón (IU) va expressar que és “extremadament preocupant” que la casa reial mantingui aquest “nivell d’implicació” amb l’“oligarquia” i les seves “xarxes clientelars”. Fonts de la Zarzuela van detallar ahir a l’agència Efe que la relació d’amistat dels reis amb l’empresari ja no existeix.

stats