Política 12/06/2017

El sobiranisme civil entoma el repte de fer efectiu el referèndum

Les entitats avisen el govern espanyol que “no hi ha prou presons per segrestar la democràcia”

Ot Serra
4 min
Imatge general de la manifestació a Montjuïc
Pep Guardiola ha llegit el manifest de 'Referèndum és Democràcia'

La mobilització constant i l’alta participació seran -al marge de la cobertura legal amb què s’ha de bastir l’organització de la consulta- dos components clau per a l’èxit del referèndum. “El Govern ha de saber que tots i cada un de nosaltres estarem al seu costat”, va manifestar Guardiola, actor principal de la jornada. “No fallarem”, van coincidir a clamar els representants de l’ANC, Òmnium i l’AMI. I ahir la gent no va fallar. Els metres que van del MNAC a la Gran Via es van omplir de ciutadans d’arreu del país -es van desplaçar 120 autocars fins a la capital catalana-, que van resistir estoicament la calorada. El públic va aplaudir entregat cada intervenció, que es va anar acompanyant de diferents proclames com “No esteu sols”, “Votarem” o “Independència”.

La segona pota del missatge sobiranista, un cop esgotada la via pactada, s’encamina a denunciar l’actitud de l’estat espanyol per frenar la celebració del referèndum. Puigdemont ja va endurir les seves paraules contra el discurs de la por i ahir s’hi van sumar les entitats. “Els catalans som víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia a l’Europa del segle XXI”, va exclamar Guardiola, que va demanar la implicació de la comunitat internacional per fer front als abusos d’un “Estat autoritari”.

També s’hi va referir Jordi Sànchez, que va avisar el govern espanyol que “no hi ha prou jutges per portar un país sencer davant els tribunals”. En la mateixa línia, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va assegurar que “no hi ha prou presons per segrestar la voluntat democràtica de tot un poble”. Davant la possibilitat que en els pròxims mesos l’Estat mogui peça, Sànchez va voler fer també un toc d’alerta al Govern per evitar que es pugui fer enrere: “Les urnes no es negocien. Sabem que l’Estat voldrà negociar; no ho feu”.

Els presidents de les tres entitats han estat els encarregats de cloure l'acte

Les paraules dels presidents de l’ANC, Òmnium i l’AMI van ser la culminació d’un acte reivindicatiu que va implicar molts sectors de la societat: des del camp de la medicina, la cultura o l’activisme social fins a la pagesia, l’educació o el dret. Gairebé una trentena de representants d’aquests espais van pujar a l’escenari amb una urna a les mans per expressar el seu desig de votar, entre les quals Isabel Clara-Simó, Magda Oranich, Arcadi Oliveres o David Fernàndez, així com persones anònimes de la generació del 99, que entra a la majoria d’edat i podrà participar en el referèndum.

A la mobilització multitudinària tampoc hi va faltar el Govern gairebé en ple -amb Puigdemont i Junqueras al capdavant- i la plana major dels partits independentistes, que van insistir en l’objectiu de l’1-O. “No hi ha cap pla B”, va assegurar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que no es va voler perdre la cita. La portaveu de l’executiu, Neus Munté, va situar l’èxit de l’acte com una constatació que la consulta “uneix”. Per part del PDECat, Marta Pascal va defensar que “votar no és un luxe”, i des d’ERC Marta Rovira va subratllar que el consens al voltant de la votació és “imparable”. En la mateixa línia, la presidenta del grup parlamentari de la CUP al Parlament, Mireia Boya, va subratllar que la consulta “és de tothom”.

Els que ahir no hi van ser van ser els comuns, que reclamen conèixer quines “garanties democràtiques” tindrà el referèndum abans de sumar-se a una via unilateral que veuen amb recels. Sí que va fer acte de presència, però, Joan Giner, diputat de CSQP al Parlament i secretari d’organització de Podem Catalunya, que va titllar de “positiva” la mobilització. “Per aconseguir drets s’ha de sortir al carrer”, va reblar.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, a la manifestació

El paper dels ajuntaments

A més del compromís de les entitats, el Govern va endur-se ahir a casa el suport de bona part del món local, una institució que serà clau a l’hora de fer efectiu el referèndum.

“Assumirem les responsabilitats que ens siguin requerides”, va assegurar Neus Lloveras, presidenta de l’AMI. També s’hi va referir Jordi Sànchez, convençut que, tot i que ahir no hi eren, els comuns acabaran facilitant que es pugui votar a Barcelona. Interpel·lat per aquesta qüestió, l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, va subratllar al 3/24 que “si es reuneixen les garanties” o l’Estat adopta “mesures repressives, l’Ajuntament hi serà”.

Anticipant que la via judicial serà protagonista en l’estratègia del govern espanyol, ahir el vicesecretari general de comunicació del PP, Pablo Casado, va fer ús d’un símil futbolístic per posar en el punt de mira Guardiola -molt criticat ahir des dels partits contraris a la independència-, a qui li va recordar que “si s’està en fora de joc, la jugada és il·legal” i l’àrbitre l’anul·la.

En el compte enrere per al referèndum, l’Estat pren posicions sabent, des d’ahir, que el sobiranisme civil està disposat a mantenir el pols fins al final.

El manifest que aquest diumenge ha llegit Pep Guardiola
stats