Política 18/05/2016

Les associacions de víctimes, sobre la reunió d'Otegi i Forcadell: "Quin és el sentit de rebre un terrorista?"

PP i Ciutadans promouen una trobada amb familiars de les víctimes d'ETA en paral·lel a la reunió entre el líder abertzale i la presidenta del Parlament

Laia Vicens / Joan Serra Carné
2 min
Xavier García Albiol i Inés Arrimadas, durant la reunió amb les associacions de víctimes del terrorisme.

BarcelonaDura condemna de les associacions de víctimes del terrorisme a la visita del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, al Parlament. La presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Marimar Blanco, ha interpel·lat directament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de la comissió d'afers exteriors, Marta Pascal, per preguntar-los "quin és el sentit de rebre un terrorista" que "es nega a condemnar els atemptats". "Per què se li dóna veu i en canvi no reben les víctimes?", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest punt, Blanco ha avisat que "aquí o s'està amb les víctimes o amb els botxins", en una clara advertència a Forcadell i Pascal, però també als grups de Junts pel Sí i la CUP, que es reuniran aquesta tarda amb Otegi. En canvi, la germana del regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco ha volgut agrair a PP i Ciutadans que hagin "donat veu" a les associacions en un acte "de dignitat". El PP va impulsar la trobada per "contraprogramar" la visita d'Otegi. "És un dia trist per a les víctimes, per als catalans i per a la immensa majoria dels espanyols, perquè s'ha donat veu a un botxí", ha dit.

El president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Antonio Vargas, ha comparat la presència d'Otegi a la cambra catalana amb el fet que Forcadell rebés "els jihadistes de París, José Bretón, Vito Corleone o José Amedo". Per això, ha dit que les associacions de víctimes han refusat reunir-se avui amb Carme Forcadell perquè no volen que "es netegi la seva imatge" rebent les víctimes just després de trobar-se amb Otegi. La trobada se celebrarà dilluns que ve a la tarda.

Arrimadas creu que votants de CDC, Podem i ERC estan "escandalitzats"

Xavier García Albiol i Inés Arrimadas han aprofitat la roda de premsa conjunta amb familiars de les víctimes d’ETA per avançar que presentaran conjuntament una declaració institucional que serveixi per commemorar l’atemptat terrorista a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, ara fa 25 anys. Tant PP com Ciutadans entenen que si el Parlament rep Otegi també pot condemnar les accions terroristes que hi va haver a Catalunya.

Al seu torn, l’associació que agrupa les víctimes prepara un acte de record a la capital d’Osona que se celebrarà a finals de mes. Arrimadas ha expressat que la presència d’Otegi al Parlament també deu haver "escandalitzat" votants de les formacions que s’han reunit amb el líder abertzale. S’ha referit explícitament a CDC, Podem i "fins i tot" ERC.

Fernández Díaz, la "baixesa" i la platja de Zarautz

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha titllat de "baixesa i roïnesa" les paraules del "personatge" Otegi, que ha assenyalat que el PP "mai" no li perdonarà que l'esquerra abertzale hagi fet desaparèixer la lluita armada d'ETA.

Després de presidir la jura de 51 nous inspectors caps de la Policia, Fernández Díaz ha carregat contra el secretari general de Sortu, a qui ha recordat que sense la Guàrdia Civil i la Policia ETA seguiria existint. Una organització, ha afegit, que Otegi "ha promogut i defensat i aclamat". "Fins i tot quan van segrestar Miguel Ángel Blanco, ell estava estirat a la platja de Zarautz", ha ressaltat.

stats