Política 22/04/2017

Sánchez es compromet amb la proposta federalista del PSC i defensa que Catalunya és una nació

L'ex secretari general agraeix la lleialtat de Miquel Iceta en un multitudinari acte a Barcelona, on recorda a Díaz que "el PSOE no és patrimoni dels dirigents" i deixa clar que l'abstenció a la investidura de Rajoy ha deixat els socialistes "en terra de ningú"

Marc Toro
4 min
L'exsecretari general del PSOE i candidat a les primàries, Pedro Sánchez, aquest diumenge en el multitudinari acte a Barcelona

BarcelonaPedro Sánchez sap que al PSC hi té un dels grans suports per tornar a la secretaria general del PSOE. És per això que aquest migdia, en el seu primer acte a Catalunya com a candidat a les primàries, s'ha desfet en elogis cap als socialistes catalans, als quals ha agraït la seva "fidelitat". També la de Miquel Iceta, que malgrat mantenir-se neutral en la cursa per liderar Ferraz l'escoltava des de les primeres files a l'espai habilitat a la Fabra i Coats, al cor de Sant Andreu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em sento molt identificat amb la proposta federalista del PSC. Cal reconèixer Catalunya com a nació", ha afirmat el candidat, que aquest mateix dissabte, en una entrevista a 'La Vanguardia', ja havia afirmat que "Espanya és una nació de nacions amb l'única sobirania del conjunt del poble espanyol". Sánchez ha defensat la reforma constitucional com a solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat, però ha afegit que, fins que aquesta reforma no sigui possible, cal "derogar les lleis que lesionen l'autogovern català", com la Lomce, millorar el finançament i les inversions, i impulsar infraestructures clau com el corredor mediterrani. També ha insistit en la idea de portar el Senat a Barcelona.

El candidat madrileny, que passarà el Sant Jordi a Catalunya, ha recomanat el darrer llibre d'Iceta, on proposa la inclusió d'una disposició addicional a la Constitució per reconèixer la singularitat de Catalunya. "Necessitem una nació de nacions", havia afirmat moments abans l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ha destacat la importància que l'Estat "reconegui amb naturalitat" la seva "pluralitat" si vol que "ens sentim igual d'orgullosos pertanyent a Espanya i sent catalans". En aquestes primàries "ens juguem que el PSOE torni a ser aliat de Catalunya", ha afegit Carlos Ruiz, alcalde de Viladecans i coordinador de la campanya de Sánchez al PSC.

La presència de Pedro Sánchez a Catalunya ha despertat una gran expectació. El seu equip calcula que a l'acte d'aquest migdia hi han assistit 2.600 persones. Només del Baix Llobregat –la federació més nombrosa– ja hi ha unes 500 persones, que han vingut a la capital catalana en sis autocars i cotxes particulars. La dada és un reflex de les passions que aixeca l'ex secretari general entre les bases dels socialistes catalans. "¿Algú dubta que Catalunya està amb Pedro? ¿Algú ho pot dubtar?", ha cridat Ruiz, en veure el míting ple.

No vol "girar a l'esquerra" però reivindica el 15-M

La militància del PSC encara està dolguda per l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy i el defenestrament de Sánchez, abanderat de l'oposició –juntament amb el PSC– a un nou govern del PP. I aquesta és el principal actiu de campanya del candidat madrileny, que ha transformat el lema "no és no" a Rajoy amb un "sí és sí" al seu lideratge a Ferraz. "El respecte per al partit i l'orgull no és patrimoni dels dirigents, sinó de la militància", ha dit Sánchez, que ha disparat contra la seva principal rival, Susana Díaz: "Hi ha companys que es creuen que són tot el PSOE. Tinc els meus dubtes: crec que és el 0%", ha dit en referència al lema de campanya de la presidenta andalusa ("100% PSOE").

L'ex secretari general ha fet una crida a la unitat del socialisme després de les primàries advertint que "l'adversari és a fora, és la dreta i els poders econòmics que la sustenten", però ha carregat durament contra l'abstenció del PSOE a la investidura del president espanyol: "Ens ha portat a ser un partit en terra de ningú". Sánchez també ha estat molt crític amb les veus que criden a favor d'una gran coalició PP-PSOE, la qual –ha dit– seria una gran "contradicció" amb la història i els valors del socialisme.

Partidari de les aliances amb forces progressistes, el candidat s'ha defensat contra els que l'acusen de voler podemitzar el partit. I ho ha fet amb un nou dard cap a Díaz i la gestora: "A veure qui defensa més l'autonomia del projecte socialista. Vaig posar una sèrie de condicions a Pablo Iglesias [per formar govern a l'Estat] que no va acceptar, i altres van donar suport a Mariano Rajoy gratis. Jo no vull girar a l'esquerra, sinó que el PSOE torni a ser el partit de l'esquerra". No obstant això, ha reivindicat el canvi que va suposar el 15-M i ha fet crides molt pròpies de Podem, com acabar amb les portes giratòries i els aforaments.

Parlon: "Ja és hora que els patriarques deixin pas a la gent del carrer"

"No podem defensar la democràcia fent president Mariano Rajoy i la seva colla de corruptes", hi ha coincidit Parlon, entre grans aplaudiments, que ha deixat clar que facilitar un govern del PP és "una taca molt gran" en la història del socialisme. En aquest sentit, l'alcaldessa ha estat molt dura contra Díaz, la gestora i la vella guàrdia del PSOE, que "justifiquen decisions salomòniques i volen segrestar decisions de la gent". "Ja és hora que els patriarques, els que estan tocats pels déus, deixin pas a la gent del carrer", ha sentenciat.

"Tu vas optar per la dignitat […] vas renunciar a tot per defensar els principis. I altres es van aferrar al càrrec i van sacrificar els principis", ha dit a Sánchez l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, molt contundent en el seu discurs. Després d'assegurar que l'ex secretari general és "el que més estima i entén el PSOE", Hereu ha conclòs: "Tu no has fallat al PSC. El 21 de maig [dia de les primàries] el PSC no et fallarà". En l'acte, en el qual han assistit diversos alcaldes i dirigents del PSC, també hi ha intervingut Sílvia Paneque, portaveu del partit a l'Ajuntament de Girona.

Qui no ha parlat ni fet cap declaració ha estat Iceta, que sí que s'ha abraçat fortament al candidat abans de començar l'acte. Tot i que va ser el 'baró' socialista que més va defensar Sánchez ara fa set mesos, la distància amb l'ex secretari general s'ha fet evident des que va esclatar la crisi entre el PSOE i els socialistes catalans pel vot diferenciat a la investidura del president espanyol. Un cop resolta aquesta crisi, amb un acord bilateral entre els dos partits, no hi ha hagut un nou acostament. Iceta s'esforça a tenir una relació equidistant entre ell, Susana Díaz i Patxi López per assegurar-se que el PSC tindrà un bon tracte amb el futur líder a Ferraz. De la mateixa manera que aquest diumenge ha assistit a l'acte a Sant Andreu, dimecres que ve presentarà un acte de la presidenta andalusa organitzat per Barcelona Tribuna també a Barcelona.

stats