Política 20/06/2017

Rivera diu que abans que Cs arribés al Parlament la Generalitat "ignorava" les víctimes d'ETA

El líder de la formació taronja critica "l'equidistància del nacionalisme" amb l'organització terrorista i posa com a exemple la reunió de Carod-Rovira a Perpinyà el 2004

Ara
3 min
Albert Rivera, ahir, demanant explicacions a Rajoy al Congrés.

BarcelonaContinuen les crítiques a les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb motiu del 30 aniversari de l'atemptat d'Hipercor, en què va dir que "si no hagués estat per la persistència", el combat contra el terrorisme "no s'hauria guanyat", de la mateixa manera que "en uns anys direm el mateix: que hem aconseguit el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè persistim, perquè no ens resignem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Cs, Albert Rivera, ha carregat contra aquestes paraules en una entrevista a RNE, on ha considerat que si són per "desconeixement, és greu", però que si es van dir "de mala fe, és pitjor". Rivera ha assegurat que la Generalitat ha estat "trenta anys ignorant les víctimes" del terrorisme. "Els ho han posat molt difícil, els han complicat molt la vida", ha dit, per assegurar que fins l'arribada de Cs al Parlament "no es reconeixia l'homenatge a les víctimes".

En aquest sentit, el president de la formació taronja ha criticat "l'equidistància del nacionalisme" amb ETA, i ha posat d'exemple la reunió de Josep-Lluís Carod-Rovira amb l'organització terrorista a Perpinyà l'any 2004, que va portar a una "treva vergonya [sic]" amb Catalunya, o el text que l'exlíder d'ERC va escriure a l'organització terrorista després de l'atemptat a la caserna de Vic i en el qual, segons Rivera, deia que "s'havien equivocat de país". Amb tot, Rivera ha dit que les declaracions de Puigdemont són "la gota que fa vessar el vas" i que queda "justificada l'ofensa que senten les víctimes".

Zoido titlla el discurs de Puigdemont d'"infamant"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, s'ha sumat a les crítiques a Puigdemont en una entrevista a Antena 3. "El comentari va ser molt desafortunat, i més fent-lo coincidir amb aquell dia", ha assegurat Zoido, que ha titllat el discurs del president d'"'infamant": "La tensió es va marcar des de l'inici d'aquestes paraules. No es pot justificar amb la pressió social per la derrota d'ETA la pretensió de declarar un procés d'independència per mitjà d'un referèndum que en comptes d'anar amb la llei va contra la llei", ha sentenciat, i ha insistit que "l'1 d'octubre no es produirà aquest referèndum unilateral i il·legal, abans ho impedirem".

Zoido també s'ha mostrat crític amb les burles i mofes que alguns usuaris de les xarxes socials van publicar després de la mort del torero Iván Fandiño, que fa dos dies va rebre una cornada a França. "Els que es mofen de la mort d'un torero no es mereixen estar en aquesta societat", ha assegurat el ministre.

Entrevistat per Susana Griso, el ministre també s'ha referit a la lluita antiterrorista internacional i ha assegurat que "hem d'estar més units que mai contra tot tipus de violència extrema". "Aquí no val que cadascú faci la guerra pel seu compte", ha dit: "Hem d'optar per una bona legislació i una gran coordinació. Per exemple, hem extremat els controls als aeroports. Es controlen fins i tot els membres de la Unió Europea que entren i surten. Hem de tenir en compte totes les persones que estan radicalitzades". Segons Zoido, "de la radicalització a les xarxes socials a cometre un atemptat hi ha una línia molt fina", per la qual cosa a Espanya s'ha optat per les detencions preventives.

En referència a l'atemptat de Londres on va morir l'espanyol Ignacio Echeverría, ha assegurat que van "fer tota la pressió possible perquè atenguessin la família", i ha lamentat que es trigués força a fer la identificació de l'home.

stats