Política 20/06/2017

El TSJC admet a tràmit la querella contra la consellera Borràs per la compra de les urnes

La fiscalia la va presentar pels suposats delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de cabals públics en relació amb l'acord marc per homologar empreses signat per l'aleshores secretari general de Governació, Francesc Esteve

Ara
2 min
La consellera Borràs i l'exsecretari general, Francesc Esteve, abans de la reunió del Govern, llegeixen la querella del TSJC

BarcelonaEl TSJC ha admès a tràmit la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i contra l'aleshores secretari general, Francesc Esteve, per la compra de les urnes. Concretament, la fiscalia va presentar la querella pels suposats delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de fons públics en relació amb l'acord marc per homologar empreses, i posteriorment la va ampliar amb l'anunci -que no convocatòria oficial- de la data i la pregunta del referèndum per l'1-O. El TSJC ha admès a tràmit també aquest anunci, i no només l'acord marc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En la seva voluntat de celebració d'un referèndum d'autodeterminació, i per aconseguir el propòsit contingut en la resolució 1/XI [del Parlament] de crear un estat català independent, els querellats, l'honorable senyora Borràs, com a consellera de Governació i Administracions Públiques, i el senyor Esteve, com a secretari general d'aquest departament, van adoptar mesures encaminades a obtenir els mitjans amb els quals poder celebrar el dit referèndum", diu la interlocutòria d'admissió.

Segons l’escrit de la fiscalia fet públic el 13 de juny, que el Govern hagi fixat el referèndum al calendari “reforça la tesi” sostinguda per la fiscalia contra Borràs i Esteve, que consisteix a assumir que la compra d’urnes és per al referèndum i que, per tant, s’estan incomplint les sentències i els avisos del Tribunal Constitucional. “[Les urnes] no tenen altra finalitat que la de ser utilitzades en la realització del referèndum de secessió”, afirmava l’escrit.

Llegeix l'escrit de la querella presentada per la fiscalia el 13 de juny de 2017Així ho constatava el fiscal encara que no hi hagi cap resolució que es pugui valorar jurídicament sobre l’anunci de la data i la pregunta. “És indubtable que resulta una dada d’enorme transcendència a l’hora de ponderar l’ús il·lícit” de les urnes, concloïa l’escrit del ministeri públic. També feia referència a l’acte a favor del referèndum impulsat per les entitats sobiranistes -ANC, Òmnium i AMI- a les fonts de Montjuïc l'11 de juny, en què es va reafirmar la voluntat del Govern de fer la consulta i es va denunciar -en boca de l’exentrenador del Barça Josep Guardiola- l’impediment a votar del govern espanyol. El fiscal constatava que hi havia la presència de Borràs i altres membres del Govern.

Interlocutòria d'admissió del TSJC de la querella contra la consellera Borràs
stats