Política 21/02/2017

El TC notifica al Parlament i al Govern la sentència contra la resolució del referèndum

Forcadell i quatre membres sobiranistes més de la mesa estan directament assenyalats pel tribunal. Munté veu la sentència com "una mostra més de l''operació diàleg'"

Aleix Moldes
2 min
Forcadell i els altres quatre membres sobiranistes de la Mesa mostren a les càmeres la notificació del TC

BarcelonaDos secretaris judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han arribat al Palau de la Generalitat pocs minuts abans de les 12 del migdia i dos més ho han fet a la mateixa hora al Palau del Parlament. Aquest dimarts, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; els consellers de l'executiu; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la mesa de la cambra catalana han rebut la notificació del Tribunal Constitucional que anul·la les resolucions sobre el referèndum unilateral i el procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC va determinar que són inconstitucionals les resolucions que es van aprovar al debat de política general que contenien la previsió de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya com a molt tard el setembre del 2017, amb independència del que es plantegi des de l'Estat. Els secretaris judicials han aprofitat que el president de la Generalitat i els consellers –a excepció de Jordi Jané i Jordi Baiget, que eren fora- estaven a la reunió setmanal del consell executiu per lliurar-los personalment la notificació en nom del TC i els han considerat avisats de les conseqüències d'incomplir el que s'hi explica. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha considerat irònicament aquestes resolucions com una mostra més de l''operació diàleg'.

Al Parlament s'ha repetit la imatge. Les secretàries judicials han lliurat les notificacions primer als representants de PSC, David Pérez, i C's, José Maria Espejo-Saavedra, que han preferit rebre-les en privat, i després, conjuntament, a la resta de membres de la mesa. De fet, tants els representants de JxSí, Carme Forcadell, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Anna Simó, com el de CSQP, Joan Josep Nuet, estan directament advertits pel TC com a responsables d'haver permès que es debatés sobre el referèndum unilateral al ple del Parlament. Ells van ser els que van admetre a tràmit totes les resolucions del debat de política general, també la del referèndum.

Els 5 membres sobiranistes de la mesa s'han fotografiat junts un cop han rebut la notificació com a símbol d'unitat. Aquest dimarts han preferit no fer declaracions públiques. Les van fer fa 5 dies, quan el TC va donar a conèixer la sentència, i aleshores Forcadell va deixar clar que "mai" es convertirien en "censors" del TC per coartar el debat polític de la cambra catalana.

No és la primera vegada que els secretaris judicials del TSJC fan d'emissaris del TC per comunicar decisions respecte de resolucions parlamentàries. Ja ho van fer per comunicar que el tribunal havia iniciat un procediment d'execució de sentència contra la resolució del referèndum i abans ho havien fet tant pel que fa a les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent com la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015 i la declaració de sobirania de la legislatura anterior. De fet, la Fiscalia ja s'ha querellat contra els sobiranistes de la mesa per haver permès el debat en ple de les conclusions del procés constituent.

stats