LA FESTA DEL PSC
Política 25/09/2016

Sánchez s’aferra a la fi del veto entre Podem i C’s

El socialista obvia els independentistes i desafia els ‘barons’ insistint a ser l’alternativa a Rajoy

i
Maiol Roger
3 min
En plena crisi interna, amb els barons  en rebel·lió, Pedro Sánchez es va donar un bany de masses  a Gavà.

GavàPedro Sánchez va trobar ahir un racó de calma en la tempesta interna que viu el PSOE un cop el seu líder s’ha tornat a postular com a alternativa a Mariano Rajoy. Enmig d’una pressió constant del PP i de la rebel·lió d’una part dels seus barons, Sánchez va ser acollit com un autèntic líder per la militància socialista reunida a Gavà per la Festa de la Rosa, que va aplaudir el missatge: per fer fora Rajoy, Podem i Ciutadans han d’avalar un executiu del PSOE. “Donarem la cara i intentarem un govern alternatiu al PP”, va prometre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap referència als crítics, però molts missatges destinats a justificar el pas d’intentar governar amb 85 diputats: “La sortida al bloqueig és molt difícil, però no intentar-ho seria imperdonable pels milions d’espanyols que pateixen”, va exclamar el líder socialista, que va reclamar a Podem i Ciutadans que dialoguin: “Iglesias em diu: parla amb els nacionalistes. Rivera em diu: parla amb el PP. Per què no s’asseuen a parlar entre ells?”, va preguntar-se, abans de demanar-los que deixin enrere “els vetos creuats”.

Sánchez els va prometre “generositat” per arribar a pactes. A Podem estan disposats a parlar amb els socialistes, però volen evitar la foto amb el partit taronja. Per la seva banda, Ciutadans veta qualsevol diàleg amb Podem, i l’acord signat amb el PP els allunya de negociar amb el PSOE.

Sánchez va dedicar a Podem un dels seus retrets preferits en la campanya del 26-J: que va votar amb el PP per evitar que el seu primer intent d’investidura fructifiqués. L’actitud del partit lila, però, ha canviat. Ho va demostrar ahir Íñigo Errejón, en plantejar la necessitat d’un pacte que eviti la repetició electoral. “Seguim convençuts que si el PSOE es decideix pot haver-hi un acord que permeti que després de dir-li no a Rajoy diguem no també a unes terceres eleccions”, va assegurar Errejón, que va subratllar que Sánchez encara no ha plantejat formalment a Podem la necessitat d’un pacte.

Amb ERC i el PDC, ni parlar-ne

Encara que l’aposta amb Podem i Ciutadans no fructifiqui, Sánchez no provarà la via dels independentistes, que passa per sumar amb Podem i després intentar seduir el Partit Demòcrata Català i ERC. El líder socialista va obviar les paraules que el dia abans havia pronunciat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, suggerint la possibilitat de pactar amb el PDC i ERC si renunciaven al referèndum. Una cessió que ha generat debat aquesta setmana quan Francesc Homs va posar-ho sobre la taula (tot i que després ho va matisar) i que continua rebutjant. Sánchez no va plantejar ni l’opció, i l’única menció als independentistes va ser per lamentar que quan Rajoy hi parla “és un home d’estat” i quan ho intenta Sánchez “és un trencapàtries”.

Al PP ja no li cal furgar en un possible suport dels independentistes: en té prou d’airejar la crisi interna que viu el PSOE. El vicesecretari de comunicació dels populars, Pablo Casado, va demanar ahir als barons que frenin un Sánchez que “no viu en la realitat” i que planteja “una fugida cap endavant sense adonar-se que pot engegar a rodar el partit i l’estabilitat de tot Espanya”.

La prova de foc serà el comitè federal del PSOE de l’1 d’octubre. Sánchez va preparant el terreny i ahir va dedicar gran part del seu discurs a argumentar per què cal evitar un nou govern del PP: el secretari general del PSOE vol posar els seus en la dicotomia d’apostar per una alternativa amb pocs suports o justificar l’aval a la presidència de Rajoy.

“Allibera’ns, Pedro!”

Els socialistes catalans van deixar clar que donen suport a Sánchez, que va voler congraciar-se amb els amfitrions: “Fa uns quants anys que vinc a la Festa de la Rosa. Jo també sóc del PSC”. Tant Núria Parlon, candidata a liderar el partit a Catalunya, com Miquel Iceta, primer secretari i aspirant a la reelecció, van omplir d’elogis el convidat. Especialment vehement va ser Iceta: “Allibera’ns, Pedro! Allibera’ns de Rajoy i del PP, per Déu! Aguanta!”, va cridar, abans d’insistir-li que no faci cas als barons crítics: “Resisteix les pressions, intenta formar una majoria progressista i de canvi”. També Parlon va donar-li suport: “Pedro Sánchez serà el pròxim president d’Espanya”, va assegurar, i va demanar als barons que facin “pinya” amb ell. Si vol que la seva alternativa prosperi, primer necessitarà que el missatge cali internament abans de l’1 d’octubre.

stats