Política 26/05/2017

El congrés del PSOE votarà la “plurinacionalitat” d’Espanya

Sánchez puntualitza que la “sobirania resideix en el poble espanyol”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS

MadridEl PSOE votarà en el seu congrés federal una esmena que defensa “perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat”. Aquest punt està inclòs en les 84 esmenes presentades per l’equip del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, al document elaborat per la gestora. Les esmenes, que es votaran en els precongressos provincials que se celebraran fins diumenge, hauran de ratificar-se finalment al congrés federal. Sánchez ha copiat i enganxat bona part del seu programa de les primàries. No canvia res en l’apartat de model territorial, en què defensa un estat plurinacional que, segons ells, cap a la Constitució perquè defensa “el manteniment de la sobirania en el conjunt del poble espanyol”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, que des d’ahir ja és oficialment secretari general del PSOE -després que la comissió de garanties revisés tots els vots-, també té unes altres prioritats: blindar-se com a secretari general i deixar clar que l’abstenció a Rajoy va ser un error. Les 84 esmenes a la línia política, econòmica i de model de partit que es debatrà durant el 39è congrés federal, del 16 al 18 de juny a Madrid, són una rectificació total del projecte i de les decisions de la gestora. I, sobretot, una crida a rectificar i a posar per escrit que l’abstenció per fer president Rajoy va ser un error.

Primer, Sánchez proposa suprimir l’apartat de la ponència elaborada pel diputat basc Eduardo Madina en què es defensava el vot en blanc per permetre la governabilitat i evitar “l’amenaça” d’unes noves eleccions. L’objectiu és “emprendre una nova etapa que eviti determinades dolences polítiques cròniques”. Segon, en la línia política, creu que cal un distanciament “crític” amb la socialdemocràcia dels últims anys i carregar durament contra el neocapitalisme europeu i el conservadorisme del PP, mentre que considera que Podem no és una amenaça. No s’estalvia tampoc crítiques a José Luis Rodríguez Zapatero. Considera que va ser amb l’expresident que va començar la davallada del PSOE, i no pas amb la seva elecció com a secretari general el 2014, tal com establia la gestora en el document.

Model de partit

Però és en l’apartat de model de partit on es produeix la gran esmena a la totalitat. L’equip del nou líder socialista vol suprimir tot el que havia escrit la gestora. Tal com va anunciar al febrer, el seu objectiu és que en cap cas l’executiva o el comitè federal puguin derrocar-lo. “Al que escullen tots els afiliats no el pot fer fora una quantitat petita de gent. És un principi elemental”, va defensar ahir José Félix Tozanos, l’històric del guerrisme que ha ideat el programa de Sánchez, després d’una trobada informal amb periodistes. El programa també estableix que les gestores només podran agafar les regnes del partit en circumstàncies molt excepcionals i que no podran prendre decisions polítiques.

A més, només podran durar un màxim de 90 dies, una manera d’evitar que es repeteixi el que ha passat els últims vuit mesos al PSOE des del fatídic comitè federal.

Podem rebutja la petició de Compromís d’ajornar la moció

Pablo Iglesias no farà marxa enrere a última hora: el dia 13 de juny defensarà al Congrés la moció de censura contra Mariano Rajoy. Podem va rebutjar ahir la petició de Compromís d’ajornar la moció fins que el nou PSOE de Pedro Sánchez es consolidi en el congrés federal del 16 al 18 de juny i es pugui presentar una proposta conjunta per fer fora el govern del PP. L’equip de Sánchez ja ha deixat clar que no votarà a favor de la moció, si bé debat entre abstenir-se o dir no, una decisió que consensuarà amb la gestora. “Mariano Rajoy és censurable, però Pablo Iglesias no és presidenciable”, va dir ahir la coordinadora de campanya de Sánchez i diputada asturiana al Congrés, Adriana Lastra. Per al nou PSOE, el millor que podria fer Iglesias és retirar una moció que només pot portar “decepció”.

stats