LA NOVA POLÍTICA ALS MUNICIPIS (I)
Política 04/12/2016

Sabadell després de Bustos

Els pressupostos del 2017 aposten per un canvi radical respecte de la política feta fins ara a la ciutat

Jordi Mumbrú
4 min
Un home circulant en bicicleta per un carrer de Sabadell.

SabadellLes eleccions municipals del 2015 van omplir molts ajuntaments catalans de cares noves. Formacions acabades de crear que reivindicaven “la nova política” van passar de la nit al dia a ocupar les sales de plens i, en alguns casos, a asseure’s a la cadira de l’alcalde. Del discurs trencador amb la política que havien fet fins aquell moment van haver de passar als fets. En el cas de Sabadell, la necessitat de girar full a l’era Bustos, l’alcalde que va situar la cocapital del Vallès Occidental en el mapa de la corrupció, va donar ales als partits que apostaven per canvis més radicals i en va facilitar els acords posteriors. L’acord entre Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem va expulsar el PSC de l’Ajuntament de Sabadell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova política als municipis: llegeix tots els articles de la sèrie

Un any i mig després d’aquelles eleccions, el govern municipal ja ha ensenyat les seves cartes, especialment amb l’aprovació dels pressupostos per al 2017. Entre els principals canvis destaquen municipalitzacions, processos participatius, inspeccions per sancionar els bancs que tenen pisos buits des de fa més de dos anys i la lluita contra les empreses subministradores que han tallat llum, gas o aigua als veïns del municipi sense posar-se prèviament en contacte amb els serveis socials.

“El nostre objectiu és recuperar la confiança de la gent”, explica l’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), un farmacèutic de 39 anys. Ell és l’encarregat de liderar el govern municipal durant els dos primers anys de mandat. Després posarà el càrrec a disposició de l’equip de govern i es decidirà si continua o si el substitueix algun altre regidor. En un principi, va començar governant en minoria però mig any després va incorporar a l’equip Unitat pel Canvi i Guanyem. “Teníem davant una oportunitat que no podíem deixar perdre”, recorda Fernández.

Municipalitzacions i participació

Més enllà dels canvis més vistosos, com renunciar al cotxe oficial o a portar escorta, Fernàndez ha municipalitzat el servei de grua i, a partir de febrer, farà el mateix amb la zona blava. L’Ajuntament estudia també recuperar el control públic del servei de l’aigua, la neteja d’edificis públics, recollida de brossa, el servei d’atenció domiciliària, els cementiris i la gestió de les escoles bressol. El canvi de govern també s’ha notat amb les pressions a bancs i empreses subministradores. En un any i mig s’han obert 243 expedients a empreses d’energia i, de moment, 18 ja han provocat sancions a Gas Natural i Endesa. També han iniciat les inspeccions per detectar el nombre de pisos propietat de grans empreses (principalment bancs) que estan buits des de fa més de dos anys. Segons els primers estudis, n’hi poden haver 1.455.

Molts d’aquests canvis no agraden a tothom. El líder del PDECat a Sabadell, Carles Russinyol, lamenta que ERC hagi renunciat a ser “la punta de llança de l’independentisme” tal com prometia en campanya electoral i recorda que Sabadell no ha entrat a formar part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “Hi ha forces dins del govern municipal que ho estan frenant”, va criticar Russinyol. Sobre les municipalitzacions, el portaveu del PDECat considera que només són “anècdotes” i que els canvis es veuran si s’atreveixen a gestionar des de l’Ajuntament el servei d’aigua. Sigui com sigui, les municipalitzacions fetes fins ara no acaben de funcionar, segons critica. “La grua funciona pitjor d’ençà que n’han municipalitzat la gestió”, ja que està compartida entre diferents ajuntaments, com el de Castellar del Vallès. Un dels pocs reconeixements que des de l’oposició li fan al nou Ajuntament és l’aposta per la participació ciutadana. A part d’engegar diferents projectes de participació per remodelar algunes places, el govern municipal ha decidit deixar que siguin els ciutadans els que decideixin en què s’inverteix un milió d’euros dels pressupostos del 2017. El projecte que ha rebut més suports i, per tant, un dels que l’Ajuntament tirarà endavant és el de promocionar l’ús de la bicicleta al municipi.

“Volem diàleg”

Aquesta aposta també és un dels punts més valorats per alguns veïns. El vicepresident del Gremi d’Hostaleria de Sabadell i de la tota la comarca, Guillem Soley, celebra que el dia a dia “és bastant diferent” i que l’únic que els demanen és que “s’obrin a dialogar amb les persones que hi entenen”. Soley reconeix que quan Manuel Bustos era l’alcalde, també hi havia bona comunicació i recorda que, quatre anys després de l’obertura de l’esclat del cas Mercuri encara no hi ha cap sentència ferma en contra d’ell. Tot i així, Soley lamenta que els escàndols de corrupció van fer molt mal als sabadellencs: “Cal deixar el passat i seguir endavant”, apunta.

Manuel Bustos va dimitir el 2013 i Joan Carles Sánchez va ser l’alcalde fins a les eleccions. Tot i els escàndols de corrupció, el PSC va tornar a guanyar les eleccions -amb Josep Ayuso de cap de llista-, però un acord entre les diferents formacions els van deixar sense la cadira d’alcalde. Sabadell comença a girar full a l’era Bustos.

El tinent d’alcalde investigat torna al govern

L’acord inicial entre les diferents forces fixava que els dos primers anys l’alcalde seria Juli Fernández, el candidat d’ERC. Després, l’havia de substituir Maties Serracant, de la Crida. Els plans es van esfondrar quan es va fer públic que Serracant estava sent investigat per un possible cas de tràfic d’influències. Segons la denúncia, interposada per una funcionària i pel líder del PSC, Josep Ayuso, Serracant hauria beneficiat el Casal Popular El Tallaret amb la cessió d’un edifici. El passat mes de juny, Serracant va explicar que tant la funcionària com el regidor socialista estan sent investigats per un possible delicte urbanístic que ell mateix havia denunciat anys enrere. La tesi del govern és que es tracta d’una venjança. Sigui com sigui, el jutge està investigant el cas. Inicialment, Serracant va dimitir del seu càrrec de tinent d’alcalde de Territori fins aquest divendres, quan va anunciar que torna al govern. Segons va explicar, el seu retorn no vulnera el codi ètic de la formació.

stats