Política 02/06/2014

Rajoy anuncia l'abdicació de Joan Carles I: "Els espanyols sabrem escriure aquesta pàgina en un clima serè i d'agraïment al rei"

El president espanyol ha convocat per aquest dimarts un consell de ministres extraordinari per posar en marxa el procés successori que ha de culminar amb l'entronització del nou cap de l'Estat després de l'abdicació de Joan Carles

Joan Rusiñol
2 min

MadridRelleu històric a la Corona espanyola. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns la voluntat del rei Joan Carles d'abdicar en favor del seu fill, el príncep Felip. El monarca ho ha comunicat al cap de l'executiu, que convocarà per a demà un consell de ministres extraordinari per posar en marxa el procés successori que ha de culminar amb l'entronització –per part de les Corts– del nou cap de l'Estat, que regnarà com a Felip VI. El Congrés i el Senat ha d'aprovar una llei orgànica –com estableix l'article 57.5 de la Constitució– per poder posar en marxa aquest procés, sense precedents a la democràcia espanyola després del franquisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol ha assegurat que el procés es farà amb la màxima "normalitat democràtica". "Espero que en un termini breu les Corts puguin procedir a la proclamació com a rei del que avui és príncep". "Els espanyols sabrem escriure aquesta pàgina en un clima serè, amb tranquil·litat i agraïment al rei". Rajoy ha agraït a Joan Carles I la feina feta com a "defensor infatigable" d'Espanya. "Tenim un deute de gratitud" amb ell, ha dit el cap de l'executiu, que va saber defensar la democràcia quan la va veure "amenaçada", en referència a l'intent de cop d'estat del 23-F.

També s'ha mostrat convençut de la preparació de Felip per fer-se càrrec del tron espanyol.

La Casa Reial ha tuitejat l'anunci de l'abdicació amb una foto de Joan Carles lliurant la carta de renúncia a Rajoy.

Document de l'abdicació, signat pel rei

Rajoy havia convocat, per sorpresa, la premsa a una declaració institucional al Palau de la Moncloa a dos quarts d'11 del matí. Fonts de la Moncloa han descartat, poc després, i vista l'expectació mediàtica, que es tracés d'una compareixença per remodelar el seu govern i que era un anunci de més abast.

stats