LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 25/09/2016

Quatre escenaris per evitar eleccions després del 25-S

Rajoy ja no es mourà i espera els moviments del PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy divendres a la nit durant el tancament de campanya del PP gallec a Vigo. El president espanyol s’ha dedicat plenament al 25-S.

Madrid“Les cartes ja són sobre la taula”. Així responia dijous Mariano Rajoy a la decisió de Pedro Sánchez de tornar a intentar bastir un govern “alternatiu” al PP després de les eleccions basques i gallegues. L’objectiu del president espanyol en funcions en la recta final que s’enceta avui per evitar unes terceres eleccions és posar tota la pressió sobre Sánchez. No tornarà a fer una nova ronda de contactes si el PSOE no es planteja l’abstenció. El PP ja posa la directa de cara a un nova cita a les urnes, i té a punt la reforma de la llei electoral perquè no caigui el dia de Nadal. El Congrés haurà d’avalar-la com a molt tard el 18 d’octubre perquè passi al Senat la setmana següent i s’aprovi abans de la dissolució de les Corts el 31 d’octubre. En ple intercanvi de retrets, l’únic consens entre els partits és per escurçar una setmana la campanya i tornar a les urnes el 18-D. Per evitar eleccions, aquestes són les quatre vies que hi ha sobre la taula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La via basca

El sí dels cinc diputats del PNB i C’s per fer Rajoy president

Per al PP, no hi ha alternativa a l’abstenció del PSOE per formar govern a l’Estat. Però les eleccions d’avui podrien obligar el PNB a haver de pactar amb els populars per seguir governant a Euskadi. És l’as a la màniga que es guardava Rajoy, tot i que les enquestes auguren que aquesta clau la tindran finalment els socialistes. A més, caldria el suport d’un diputat afí al PSOE, Pedro Quevedo, de Nova Canàries, alliberat de la disciplina de grup. El PNB, però, ha descartat el sía Rajoy.

La via alemanya

Govern de gran coalició amb el PP i el PSOE o abstenció socialista

Si el 25-S no dóna la clau al PP a Euskadi, Rajoy seguirà amb el mantra que manté des del 20-D: buscar un govern de coalició amb el PSOE (i sumar-hi C’s) o bé l’abstenció dels socialistes i governar en solitari, ja que Albert Rivera segueix dient que serà a l’oposició. És la via de l’SPD a Alemanya, que va entrar a governar en coalició amb la CDU d’Angela Merkel. Sánchez té molt clar que doblegar-se davant del seu gran rival els pot portar a una crisi sense precedents, com als seus socis europeus.

La via portuguesa

Govern en solitari del PSOE amb el sí de Podem i l’abstenció de C’s

Un dels primers passos que va fer Sánchez després del 20-D va ser viatjar a Lisboa. Allà va reunir-se amb el primer ministre portuguès, el socialista Antonio Costa, que governa en solitari gràcies al suport de l’històric partit comunista (PCP) i els aliats de Podem, Bloc d’Esquerres. Li està funcionant: tot i tenir una clara minoria respecte als conservadors està a punt d’aprovar els pressupostos. El somni de Sánchez és fer el mateix a Espanya amb els 85 escons del PSOE gràcies al sí de Podem i l’abstenció de C’s.

La via catalana

El PSOE s’absté si Rajoy fa un pas enrere i col·loca algú altre del PP

Aferrada al precedent d’Artur Mas, és l’estratègia de la baronessa andalusa, Susana Díaz: prometre l’abstenció a canvi del cap de Rajoy. Sap, però, que el PP mai no ho permetrà. És una via de treure’s la culpa del damunt d’unes noves eleccions.

stats