Política 24/01/2017

Puigdemont porta a Brussel·les el "referèndum o referèndum"

El president de la Generalitat, Oriol Junqueras i Raül Romeva ja han arribat a la delegació del Govern a la ciutat belga, on aquesta tarda impartiran una conferència

Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva reunits amb Amadeu Altafaj

Enviat especial a Brussel·lesEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja és a Brussel·les. Hi ha arribat aquest matí acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, al costat dels quals aquest dimarts a la tarda impartirà una conferència sobre el referèndum català. Una conferència en què insistirà en la seva voluntat de pactar un referèndum amb l'Estat i que arriba precedida per la bel·ligerància amb què el PP ha provat de menystenir-la.

Les crítiques del PP, un efecte crida?

Ahir, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern ja va carregar contra l'actitud "ridícula" i "histèrica" del govern espanyol, després que seu portaveu del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons, ha enviat aquests últims dies una carta a tots els seus socis del Partit Popular Europeu a Brussel·les perquè no assisiteixin a l’acte. En el text, l’eurodiputat popular carrega contra una conferència “que promou un referèndum il·legal contra la Constitució espanyola”. A més, González Pons argumenta que la independència de Catalunya “crearia un precedent perillós per a la unitat de molts altres països europeus”.

Tanmateix, des del Govern s'apunta que la bel·ligerància dels populars pot ser fins i tot positiva, ja que contribueix, entenen, a posar en el mapa una conferència a la qual l'executiu català dona molta importància. Puigdemont ja va dir diumenge que tothom a Europa sap que Catalunya vol fer un referèndum, i avui tornarà a Brussel·les –on va fer el seu primer viatge oficial com a president– per explicar en primera persona l'aposta pel "referèndum o referèndum".

Aforament per a 350 persones

La capacitat de convocatòria de la Generalitat serà un dels punts clau de la conferència. Els eurodiputats del PDECat i d'ERC han reservat per a l'acte d'aquesta tarda una de les sales grans del Parlament Europeu, amb capacitat per a 350 persones. L'acte, però, haurà de competir amb un altre esdeveniment que se celebra gairebé a la mateixa hora a l'Eurocambra.

El nou president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, presidirà una mica abans una recepció amb ambaixadors. Un acte que l'eurodiputat del PDECat, Ramon Tremosa, va veure amb recel i va apuntar fins i tot, que la seva convocatòria era un pas més del PP per contraprogramar la visita de Puigdemont.

Una acusació, però, que li va valer a Tremosa una estirada d'orelles per part del portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, que va acusar l'eurodiputat català de "manipular la realitat" perquè l'acte amb els ambaixadors estava convocat des de molt abans de saber-se la data de la conferència del Govern.

El retorn de Junqueras i Romeva al Parlament Europeu

La conferència d'aquesta tarda servirà també perquè Junqueras i Romeva tornin al Parlament Europeu, on van coincidir com a eurodiputats. Tots dos intervindran al costat de Puigdemont en una conferència en què mostraran el seu domini lingüístic. Està previst que entre tots tres membres del Govern parlin en francès i anglès, a més de fer servir el català.

La comitiva governamental ha arribat a Brussel·les aquest dimarts a primera hora després d'avançar a ahir a la tarda la tradicional reunió del consell executiu dels dimarts.

Sense visites oficials

Tot i passar el dia a Brussel·les, Puigdemont no mantindrà cap visita oficial amb representants europeus. En arribar, s'ha desplaçat fins a la delegació del Govern a la ciutat per reunir-se amb el representant permanent de la Generalitat, Amadeu Altafaj, dinar amb els eurodiputats Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé i fer una entrevista amb Euronews que s'emetrà aquesta nit.

stats