Política 18/06/2017

Puigdemont celebra que les "amenaces" de l'Estat no aturin la voluntat de participar en el referèndum

Cs recorda que les enquestes també pronosticaven una participació molt alta abans del 9-N

Ara
2 min
El ple del Parlament durant la votació de les mocions / ACN

BarcelonaLa mobilització dels independentistes en el referèndum de l'1 d'octubre sembla garantida. Els partidaris del 'no' es debaten entre participar-hi o quedar-se a casa. Segons les conclusions de l'enquesta de l'ARA, un 64% dels catalans ja ha decidit que anirà a votar malgrat que no hi hagi acord amb l'Estat. Una conclusió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat a través de Twitter. "Les amenaces de l'Estat no frenen la democràcia", ha piulat.

El Govern és conscient que el nivell de participació serà clau per garantir la legitimitat de la consulta, malgrat que públicament l'executiu insisteix una vegada i una altra que no hi haurà un mínim de participació perquè el referèndum sigui vinculant. "La gent vol votar i això reforça el compromís del Govern de celebrar el referèndum l'1 d'octubre", ha dit per la seva banda el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, en una entrevista al 3/24.

Des d'ERC, el portaveu del partit, Sergi Sabrià, ha celebrat que l'enquesta de l'ARA "reforci el desig d'una àmplia majoria" dels catalans que volen votar per decidir el seu futur. Consultat per aquest diari, Sabrià ha destacat que el sobiranisme "treballa incansablement perquè tothom es pugui expressar en llibertat". "No els defraudarem", ha afegit.

Cs, PSC i PP creuen que participarà molt poca gent si s'arriba a votar

L'oposició també és conscient de la importància de la participació en un referèndum unilateral. Ciutadans és un dels partits que no està disposat a avalar l'1-O, tot i que els seus dirigents cada cop estan més convençuts que no serà més que un altre 9-N. Aquest diumenge el portaveu parlamentari del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha reaccionat a l'enquesta de l'ARA recordant que els sondejos previs al 9-N també pronosticaven una alta participació en la consulta. "La història es repeteix. El 2014 teníem enquestes exactament iguals, i res serà diferent aquest cop. Hi haurà una baixíssima participació, com el 9-N, quan van anar a votar tots els independentistes i la resta de la població no hi va participar", ha apuntat.

Per al PSC, el referèndum que està dissenyant la Generalitat no tindrà "cap garantia" i, per tant, no suposarà la solució al conflicte amb l'Estat. En conversa amb l'ARA, el secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, s'ha mostrat convençut que durant aquest cap de setmana el congrés del PSOE ha demostrat que "la negociació és la via" adequada. Pel que fa a la participació dels electors socialistes en l'1-O (un 56% afirmen que "segur" o "probablement" aniran a votar), Illa s'ha mostrat escèptic: "No donem cap credibilitat a aquestes dades".

Igual d'escèptic s'ha mostrat el secretari general del PP a Catalunya, Santi Rodríguez. "La dada de participació quedarà molt lluny de la realitat si al final el dia 1 d'octubre la gent s'acaba manifestant", ha explicat en conversa telefònica amb l'ARA. Els populars no conceben un referèndum, però no descarten alguna mobilització similar a la consulta del 9-N, és a dir, "ni legal, ni oficial i sense conseqüències polítiques". Al número 2 dels populars catalans, però, no li han sorprès les dades de l'enquesta, perquè, quan en els sondejos es pregunta a la gent, "la majoria expressa una opinió favorable a votar".

stats